Hirdetés

Egy tanulmány szerint jobban járunk a készpénzes fizetéssel, mint a bankkártyással



|

Két egyetem munkatársai 17 ország adatai alapján végeztek analízist, az eredmény érdekes lett.

Hirdetés

Előnyei és hátrányai is vannak annak, ha egy boltban nem készpénzért, hanem a bankkártyánkért vagy éppen a telefonunkért nyúlunk, hogy fizessünk, azonban a ScienceAlert beszámolója alapján az anyagi megtérülés nem feltétlenül van a prók között. A portál az ausztráliai Adelaide-i Egyetem és a Melbourne-i Egyetem közös munkáját szemlézte, a kutatás résztvevői ugyanis 71 korábban megjelent tanulmány metaanalízisét végezték el 17 különböző ország költési szokásait vizsgálva. 

Az eredmények alapján világosan látszik, hogy bankkártyás vagy telefonos fizetés során bátrabban költekezünk, mintha bankjegyeket vagy érméket vennénk elő, mivel nincs fizikai megjelenítése, nyoma annak, hogy pontosan mennyi pénzt szórunk el. 

Hirdetés

Az Adelaide-i Egyetem marketingkutatója, Lachlan Schomburgk elmondta, hogy a tervezettnél nagyobb kiadások elkerülése érdekében azt javasolják a fogyasztóknak, hogy amikor csak tehetik, a kártya helyett készpénz vigyenek magukkal, mivel ez önkontrollként funkcionál. 

"Készpénz használatakor az emberek fizikailag számolják és adják át a bankjegyeket és érméket, ami a költekezés aktusát még hangsúlyosabbá teszi. Ha semmit sem adnak át fizikailag, akkor könnyen elveszítik a nyomon követését annak, hogy mennyit költöttek."

A tanulmány szerint a kiadásokban mutatkozó különbség "kicsi, mégis jelentős" volt, ez azonban megnőtt, amikor különféle státuszt jelző tárgyak, például luxusruhák és ékszerek vásárlására került sor. A borravaló adását és adakozást viszont nem befolyásolta, hogy mivel történik, az összegek többé-kevésbé megegyeztek mindkét esetben, szóval kártyával sem adunk többet, mint készpénzzel. 

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a készpénzmentes fizetési módok megszokása és használatuk gyakorisága fokozódni fog, és a világ a készpénzmentes társadalom felé halad, ezért a jövőben érdemes lenne megvizsgálni, hogy az ilyen költések típusa között van-e különbség, például a Google Pay vagy Apple Pay használatával történő fizetések között. Schomburgk szerint: 

"A készpénzmentes társadalom felé való átmenet szinte elkerülhetetlennek tűnik. Úgy vélem, ez a kutatás azért kulcsfontosságú, mert rávilágít ennek az átmenetnek egy figyelmen kívül hagyott aspektusára: arra, hogy a fizetési módok hogyan befolyásolják a költési magatartásunkat. Ez a megértés segíthet abban, hogy megalapozottabb vásárlási döntéseket hozhassunk." 

A tanulmány szerzői szeretnék kiterjeszteni kutatásukat a legfrissebb költési trendekre és a legújabb fizetési technológiákra, köztük a kriptovalutákra és a számos "most megveszem, később fizetem" típusú szolgáltatásra, hogy lássák, milyen hatásuk van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.