Hirdetés

Egy nappal a csipogós merényletek után walkie-talkie-k robbantak a Hezbollah tagjainál



|

14 ember vesztette életét és több száz sérültje is van az újabb támadásnak.

Hirdetés

Kedden összehangolt támadás történt Libanonban a Hezbollah síita félkatonai szervezet aktív tagjai ellen. A merényletet eddig tisztázatlan körülmények között a szervezet tagjainak személyi hívóival végezték, melyekbe a hírek szerint robbanóanyagot tettek még a gyártási folyamat alatt. Ennek kapcsán van a történetnek egy magyarországi szála, hiszen az eszközöket egy hazai forgalmazó cég közbeiktatásával juttathatták el a közel-keleti országba.

Ezt az értesülést a nemzetközi sajtó érdeklődésére Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár annyiban pontosította, hogy a kérdéses cégnek csak képviselete van hazánkban, de itt tényleges gyártási tevékenységet nem folytatnak. Nyilatkozatában kifejtette, hogy az eset nem jelent nemzetbiztonsági veszélyt hazánkra nézve.

A keddi esetben érintett csipogókon egyébként egy tajvani cég, a Gold Apollo logója szerepel, aminek a vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang szerint az eset nyomai egészen Ausztriáig vezetnek. Bár időközben egy bolgár beszerző cég is bekerült a képbe, sokan az izraeli hírszerzést sejtik a háttérben.

Hirdetés

A vezeték nélküli kommunikációs eszközökkel elkövetett merényletek második napján a New York Times információi szerint mintegy 14 személy vesztette életét és százak sérültek meg, amikor walkie-talkie-k és más eszközök robbantak fel Libanon-szerte. Az események következtében több helyen járművek és épületek gyulladtak ki, többek között egy akkumulátorokat gyártó üzem is.

A szerdai robbantások közül az egyik egy gyászmenet kellős közepén történt, ami komoly pánikot okozott a résztvevő hozzátartozók körében. Arra kérték őket, hogy vonuljanak biztonságos helyre és vegyék ki telefonjaikból az akkumulátort. A temetési szertartást épp egy az előző napi támadásokban elhalálozott férfinek tartották.

A Reuters és a CNN tudósítói arról számoltak be, hogy információik szerint a keddi támadás egy izraeli művelet volt, melynek során a készülékekben mintegy 3 gramm robbanóanyag volt, mely csak a gyártással egy időben kerülhetett bele. Bár a történet háttere már körvonalazódik, még mindig sok a megválaszolatlan kérdés.

Az bizonyos, hogy a támadás módja, vagyis több ezer személy egyidejű célbavétele arra való tekintet nélkül, hogy az illető hol és kiknek a társaságában tartózkodik, sérti a nemzetközi jogokat, és egész biztosan egy független vizsgálatra lesz szükség a felelősség megállapításához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.