Hirdetés

Egy mesterséges csillag fogja segíteni hamarosan a NASA munkáját



|

A 36 ezer kilométeres magasságban keringő műhold segítségével sokkal pontosabb méréseket tudnak majd végezni a Naprendszeren kívül eső világról.

Hirdetés

Már csak egy hét van hátra a legkedveltebb csillagnéző hónapig, augusztusig. Ilyenkor a legtöbbször szép tiszta az ég, és ha a nagyvárosi fényszennyezéstől távol keresünk magunknak helyet, jó eséllyel a Perseidák néhány képviselőjét is láthatjuk elégni a légkörbe lépve.

Ha volt már részünk hasonló élményben tudjuk, hogy a tényleges csillagok nem egyformák. Vannak közöttük különböző színűek, fényesebbek, fakóbbak és éppen hogy csak pislákolók is. Ez függ a Földtől való távolságuktól, méretüktől, típusuktól és egy sor további tényezőtől is. Ha ezeket az adatokat pontosan ismerjük, abból lehet arra is következtetni, hogy milyen gyorsan tágul az univerzum.

A NASA a közeljövőben szeretne egy speciális objektumot felküldeni 36 ezer kilométeres magasságba az USA fölé, hogy megfigyelésével pontosíthassák a különböző használatba lévő vizsgálati módszereket.

Hirdetés

A mesterséges csillag felbocsátására irányuló küldetés a Landolt-misszió nevet kapta egy Arlo Landolt nevű csillagászról, aki a széles körben használt fotometriai szabványáról ismert, melyekkel a csillagok természetét vizsgálják a mai napig. A projekt a tervek szerint 2029-ben fogja kezdetét venni.

A Floridai Egyetem tudósa, Jamie Taylor nyilatkozata szerint a mesterséges csillag legfőbb célja az lesz, hogy egy működőképes módszert dolgozzanak ki a segítségével annak megállapítására, hogy egy csillag körül keringő bolygók valamelyikének felszínén találhatók-e óceánok. Ehhez tudni kell azt is, hogy mennyi energiát bocsát ki a csillag, pontosan milyen messzire található a bolygótól, és egy sor további adatot is.

A mesterséges objektum egyébként egy CubeSat típusú műhold lesz, ami egy éven át egy kontrollált pályán fog keringeni az Egyesült Államok felett és pontos mennyiségű fény részecskéket bocsát majd ki magából, amit lentről műszerekkel vizsgálnak. A kapott eredményektől azt remélik, hogy segítségükkel újra kalibrálhatják az ismert csillagok releváns jellemzőit, és így könnyebben azonosíthassanak lakható zónákat, ahol folyékony halmazállapotú víz található.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.