Hirdetés

Egy kompakt autó áráért már saját humanoid robotod is lehet



|

A kínai Unitree mindenkit beelőzött, és piacra dobott egy egész olcsó emberszabású modellt.

Hirdetés

Amennyiben a fejlesztések a megfelelő tempóban haladnak, néhány éven belül már feltűnhetnek a munkahelyeken az első humanoid robotok, amelyek a nehéz, veszélyes vagy unalmas feladatokban segíthetnek be, bizonyos szerepkörökben akár teljesen ki is váltva az emberi munkaerőt.

A területben rejlő üzleti lehetőségeket mutatja, hogy az utóbbi hónapok során látványosan megsűrűsödtek az ezzel kapcsolatos bejelentések: a Boston Dynamics áprilisban leleplezte az emberszabású Atlas robot új, minden korábbinál fejlettebb verzióját, előtte pedig az Apptronik, a FigureAI és a Tesla is demózta a saját fejlesztéseit. Egy kínai szereplő, a Unitree azonban mindenkit beelőzött, és kedvcsinálók helyett egy megvásárolható termékkel jelentkezett.

Az olcsóbb robotjairól, például a Boston Dynamics Spot robotkutyájára kísértetiesen emlékeztető, ám annál lényegesen kedvezőbben árazott Go1-ről ismert gyártó újdonsága már 16 ezer dollárért, vagyis kb. 5,8 millió forintért a tiéd lehet, amiért cserébe egy futurisztikus megjelenésű gépi segítőre tehetsz szert. Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes megnézni az alábbi videós demót, ami bemutatja a Unitree G1 néven debütált modell képességeit.

Ahogy az a gyári filmen is látható, a "humanoid ügynökként" és "AI avatarként" jellemzett G1 kimondottan mozgékony, és akár kisebb ütések/rúgások esetén is képes megőrizni az egyensúlyát. A 127 cm magas, 35 kg-os robotot 23 fokú mozgásszabadság jellemzi, a térdeibe épített motorok 90 nm-es nyomatékot fejtenek ki, a karjai azonban csak 2 kilogrammnyi sújt bírnak el, így egészen biztosan nem veszélyezteti a dokkmunkások megélhetését.

Hirdetés

Cserébe viszont a G1 pontosan képes felmérni a környezetét az interakciói során, amihez egy Intel RealSense D435 szenzorral és egy LIVOX-MID360 3D LIDAR szkennerrel felszerelt mélységerzékelős kamerát használ. A beépített 9000 mAh-s akkumulátor nagyjából 2 órás üzemidőt ígér, és még egy manuális kontroller is jár a robothoz.

Ez pedig csak a belépő szint, a G1-ből ugyanis készült egy oktatási és kutatási célokra szánt kiadás is G1 EDU néven, amely azonos szenzorok mellett nagyobb mozgási szabadságot és 3 kg-os teherbírást kínál, ennek ára viszont egyeztetés kérdése. Ami a normál kiadás 16 ezer dolláros árcéduláját illeti, ezt megvásárolható közvetlen konkurens híján nehéz pontosan értékelni, de irányadó lehet, hogy a Boston Dynamics robotkutyája, a Spot ennek többszörösébe, 74 500 dollárba kerül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.