Hirdetés

Egy férfi hadjáratot indított a legnagyobb online platformok ellen, mert túl könnyű rájuk kattanni



|

A TikTok, a Reddit, a YouTube és a Meta ellen indított csoportos keresetet.

Hirdetés

Sok kritika éri a TikTokot, főleg azok részéről, akiknek kamasz gyerekük naponta akár több órát is képes zombiként pörgetni a telefonját a rövid videók addiktív bűvöletében. Bár a felelősség elsősorban a szülőket terheli, valóban nem elhanyagolható a platform idő- és - sokak szerint - lélekrabló hatása, amit már nemcsak a legfiatalabb korosztályra gyakorol.

Bár leginkább a rövid videós platformon csúcsosodik ki ez a hatás, tulajdonképpen minden közösségi média felület használatában hasonló trendek figyelhetők meg. Többek között emiatt is zajlik világszerte már egy egész sor jogi eljárás a problémában érintett alkalmazások üzemeltetői ellen, legutóbb épp az EU részéről.

Ugyan a felperesek többnyire különböző országok, nemzetközösségek közül kerülnek ki, most egy elszánt kanadai állampolgár is felvenné a kesztyűt a TikTok mellett a Reddit, a YoutTube és a Meta ellen. Keresetének okaként a fenti közösségi oldalak túlzottan addiktív hatását jelölte meg.

Hirdetés

A 24 éves montreali férfi egy vele készített interjú során azt nyilatkozta, hogy 2015 óta használja a fenti oldalakat. Állítása szerint azóta komoly testképzavarral küzd, és a mindennapi életben kifejtett aktivitása is megcsappant fiatal kora ellenére. Az őt képviselő ügyvédi iroda szerint ez azért van, mert ezek a platformok a szervezet dopamin-válaszára építik fel függést okozó tartalmaikat.

Ez a hormon felelős az örömért és a motivációért. Ez így még nem is tűnik veszélyesnek, de ha az örömérzetet a megtekintett tartalom váltja ki, és a motiváció csak a továbbiak megtekintésére sarkall az élmény újra átéléséért, az már kevésbé hangzik jól. Az ügyben eljáró ügyvéd szerint ezeket az oldalakat úgy tervezték meg, hogy ezt a függő viszonyt a végletekig fenntartsák.

A 24 éves férfi mindössze napi két órára korlátozta a közösségi média használatát, de a jogi képviselője elmondása alapján még így is súlyos alvási nehézségekkel küzd, és az élet számos területén alulteljesít miatta. Ő ugyan csak a felperest képviseli az ügyben, de nyilatkozata szerint a probléma sokkal kiterjedtebb, mint azt gondolnánk.

Szerinte a 7 és 11 éves kor közt lévő gyerekek valamivel több mint fele használja az említett oldalakat napi szinten. Szerinte ennek tükrében az üzemeltetőknek elsődleges szemponttá kell tennie a felhasználók mentális egészségének biztosítását. Egyelőre nem biztos, hogy elindul a per, mert a keresetet a bíróságnak előbb be kell fogadni, de ha így lesz, pénzbeli kártérítést követelnek majd.

Nem ez az egyetlen kanadai per, amellyel a közösségi média vállalatainak szembe kell nézniük. Négy ontariói iskola perli a TikTokot, a Metát és a Snapchatet az iskolai rend megzavarásáért. A csoportos perben 4 és fél milliárdos követelést nyújtottak be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.