Hirdetés

Egészen hátborzongató az öngyógyító élő bőr, ami a jövőben a robotok arcára kerülhet



|

Nagyon úgy tűnik, hogy működik a "technológia", még ha egyelőre kissé ijesztő is gyakorlatban.

Hirdetés

Izgalmas kísérletről számoltak be nemrégiben a Tokiói Egyetem és a Harvard kutatói a Cell Reports Physical Science folyóiratban. Ennek során olyan valódi, lényegében "élő bőrt" hoztak létre, amelyet a robotok arcára applikálnának a jövőben, ezzel emberszerűbb megjelenést kölcsönözve nekik.

A kutatás és a kísérlet elsődleges célja az volt, hogy kitalálják, hogyan lehet biológiai sejtekből álló, mesterségesen előállított bőrszövetet rögzíteni egy humanoid robot arcához. Tudniillik a korábbi kísérletek a szintetikus bőr felületekhez való rögzítése során bizonyos horgokra támaszkodtak, ily módon erősítették az anyagot a robot arcához.

Hirdetés

A mostani kísérlet során a kutatók más megközelítést alkalmaztak: V-alakú perforációkat készítettek az arclemez anyagában, majd a bőrt egy plazmakezelés néven ismert eljárás segítségével rögzítették.

"A kutatás során sikerült bizonyos mértékig lemásolnunk az emberi megjelenést azáltal, hogy olyan arcot hoztunk létre, melynek felületi anyaga és szerkezete megegyezik az emberével. Természetesen nemcsak az anyag, hanem a mozgás is egy fontos tényező, szóval egy másik nagy kihívás az emberhez hasonló arckifejezések létrehozása, ami a robotba integrált kifinomult aktuátorok vagy izmok segítségével valósulhat meg."

- fogalmazott Shoji Takeuchi, a kutatás vezetője.

Úgy folytatta:

"Hihetetlenül motiváló olyan robotokat létrehozni, amelyek képesek gyógyítani magukat, érzékelni a környezetüket, és az emberekhez hasonló kézügyességgel végezni a feladatokat."

Az élő bőrt és annak "működését" az alábbi videóban láthatjátok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.