Hirdetés

Darabokra hullott az orosz műhold, a törmelék komoly gondokat okoz



|

Egyelőre nem lehet tudni, egészen pontosan mi áll az eset mögött.

Hirdetés

Egy orosz műhold, a Resurs P1 darabokra esett a világűrben, mintegy 350 kilométeres magasságban, és több mint 100 törmelékből álló felhőt hagyott maga után. A The New York Times jelentése szerint az incidens olyan mértékű volt, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáinak is átmenetileg fedezékbe kellett vonulniuk. Az orosz Roszkoszmosz nem kommentálta az esetet.

A Resurs P1 műholdat 2013-ban bocsátották fel azzal a céllal, hogy a Föld megfigyelésében segédkezzen. Az általa készített képeket mezőgazdasági, meteorológiai és közlekedésszervezési célokra használták. Azonban 2022-ben a műholdat nyugdíjazták, azaz az aktív működését befejezték. Szerdán történt a műhold szétesése, ami miatt a NASA azonnali utasítást adott az ISS-en tartózkodó űrhajósoknak, hogy vonuljanak fedezékbe. Szerencsére alig egy órával később kiderült, hogy a törmelékfelhő nem jelent közvetlen veszélyt számukra, így folytathatták munkájukat.

Hirdetés

Az esemény okát egyelőre homály fedi. A szakértők szerint több lehetőség is felmerülhet. Az egyik lehetséges magyarázat egy régi akkumulátor felrobbanása lehet, míg egy másik elképzelés szerint a Resurs P1 egy űrszeméttel ütközött össze. Nem zárható ki az sem, hogy az oroszok szándékosan robbantották fel a műholdat egy műholdak ellen kifejlesztett fegyver tesztelésének részeként. A műhold szétesésével újabb darabokkal gazdagodott a több mint 25 ezer tárgyból álló űrszeméttömeg, amely bolygónk körül kering. Ez a növekvő mennyiségű űrszemét komoly fenyegetést jelenthet a jövőbeni űrküldetésekre. A tudósok ezért folyamatosan dolgoznak azon, hogy hatékony módszereket találjanak az űrbéli hulladék eltávolítására és kezelésére.

Az ilyen események rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a világűrben keletkező törmelék kezelése és a megfelelő szabályozások betartása. Az űrszemét nemcsak a műholdak és az űrállomások biztonságát veszélyezteti, hanem hosszú távon az űrkutatás jövőjét is befolyásolhatja. Az egyre szaporodó űrszemét problémája globális összefogást és innovatív megoldásokat követel meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.