Hirdetés

Börtönbe kerülhet öt férfi, akik illegális streamingszolgáltatást működtettek



|

A Jetflicks azzal dicsekedett, hogy szinte bármilyen filmet vagy sorozatot megnézhetnek rajta a látogatók bármikor és bárhol.

Hirdetés

Jetflicks néven működött egy illegális streamingszolgáltatás, amely azzal igyekezett becsábítani az embereket, hogy bármilyen tévésorozatot vagy filmet megnézhetnek rajta. A Jetflicks üzemeltetői különféle számítógépes szkripteket és szoftvereket használtak arra, hogy felkutassák az internetet sorozatok és filmek illegális másolatai után, 2007 óta több százezer ilyen kópiát tettek közzé.

A felhasználók előfizetési díjat fizettek azért, hogy bármilyen, webböngészővel rendelkező eszközön hozzáférhessenek az oldalhoz és annak illegális felhozatalához, amely az amerikai igazságügyi minisztérium információi szerint nagyobb volt, mint a Netflix, a Hulu, a Vudu és az Amazon Prime Video gyűjteményei együttvéve. Merthogy természetesen a Jetflicks üzemeltetői nem úszták meg: az első vádiratot 2019-ben nyújtották be ellenük Virginia keleti körzetében, abban az az adat szerepelt, hogy a szolgáltatás több mint 183200 epizódot kínál és 37000-nél is  több előfizetője van.

Hirdetés

Most fejlemény történt az ügyben: a Las Vegas-i szövetségi bíróság bűnösnek találta a Jetflicks mögött álló öt embert, vagyis Kristopher Dallmann-t, Douglas Coursont, Felipe Garciát, Jared Jaurequit és Peter Hubert, méghozzá a szerzői jogok megsértésére irányuló bűnszövetségben való összeesküvésben. A bírósági dokumentumok és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának sajtóközleménye szerint Dallmann-t kétrendbeli pénzmosás és háromrendbeli szerzői jogok megsértésének vétségében is bűnösnek találták a Jetflicks vezetése miatt.

A vádirat szerint Jetflicks üzemeltetői és alkalmazottai évente több százezer dollárt kerestek a lopott tartalmak katalógusának streamelésével és terjesztésével, Dallmann egy online chatben állítólag el is árulta, hogy az oldal egyetlen év alatt 750 ezer dollárt hozott, az évek során pedig több millió dollárt kerestek a társaival együtt. Az ítélethirdetést még nem tűzték ki, de Dallmann akár 48 évnyi börtönbüntetésre is számíthat, a másik négy vádlott pedig fejenként 5 év börtönt kaphatnak. 

Az Amerikai Filmszövetség (MPAA) egyébként 2012-ben figyelt fel a Jetflicksre, és felszólító levelet küldött az oldal üzemeltetőinek, majd négy évvel később az FBI vette át az ügyet, és egy hat hónapos előfizetéssel kezdték meg a fedett műveletüket. A beépített ügynökök több esetben rögzítették, hogy olyan műsorokat töltöttek fel a szolgáltatásra illegálisan, mint a Shameless, a Ray Donovan, a The Oa és a 12 majom, a befizetett díjakat pedig sikerült visszavezetni a vádlottak bankszámláiig. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.