Hirdetés

Azt hitted, a galapagosi teknős él legtovább az állatok közül? Tévedtél!



|

Van egy állat, ami ötször annyi ideig bírja, mint az ember.

Hirdetés

Bár vannak olyan szivacsfajok, melyek minden valószínűség szerint akár több ezer évet is képesek élni, ennek igazolásához nagyon kevés konkrét bizonyíték áll a tudomány rendelkezésére. Ugyan az ma sem ritka, hogy egy faj egy-egy újonnan felfedezett egyede felülírja a korábbi rekordtartók sorrendjét, ám jelenlegi ismereteink alapján a leghosszabb ideig élő állatfaj a grönlandi cápa.

Néhány éve még a középmezőnybe tartozott "csak", de időközben találtak a sziget közelében néhány 400 évesnél is idősebb példányt a gerinces tengeri ragadozóból. Mióta ez megtörtént, a tudományterület szakemberei arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi lehet a sósvízi élőlény hosszú életének titka. Most úgy tűnik, meg is találták.

A Jeges-tengerben és az Atlanti-óceán térségében őshonos, szürkés ormótlan élőlény élettartamát egy ideje már egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálja, ami nemrégiben közzé is tette tudományos igényű kutatási eredményeit egy ismert tematikus platformon.

Hirdetés

A bioRxiven közzétett írás szerint a megoldás a faj atipikus genetikájában található. A grönlandi cápának elképesztően sok genomja, vagyis DNS-bázispárja van, szám szerint körülbelül 6,5 milliárd. Ha ez önmagában a legtöbbünknek nem is mond semmit, azt érdemes azért tudni, hogy ez kétszer annyi, mint amennyi egy ember szervezetében megtalálható.

A felfedezés része az is, hogy ezeknek a nagy többsége úgynevezett ugráló génekből áll. Ez annyit tesz, hogy az adott DNS-molekula, beépülve egy más felépítésű és más tulajdonságokkal bíró genetikai rendszerbe, lemásolja a környezetét és az abban található további géneket. Ezek a továbbiakban megadják a lehetőséget a többi génnek, hogy koordinálják a szaporodásukhoz szükséges folyamatokat.

A kutatásban dolgozók szerint az evolúció során a faj rájöhetett arra, hogy hogyan egyenlíthetné ki az átvett elemek negatív hatásait a DNS-láncolat stabilizálásának érdekében. Bár a tanulmány tartalmát eddig még nem erősítették meg más hasonló témájú kutatások, azok eredményei nagy horderejűek lehetnek még akár az emberi faj szempontjából is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.