Hirdetés

Az AI segít, hogy az amerikai fiatalok egyszerűbben vásárolhassanak lőszert



|

Arcfelismerővel ellátott automatákból szerezhetnek töltényeket a 21. évüket betöltött állampolgárok.

Hirdetés

Automatákból ma már számos terméket meg lehet vásárolni világszerte. Vehetünk kávét, üdítőt, édességet, rágcsát, szendvicset, sőt levest, frissen sült pizzát, és Kalifoniában akár marihuánát is. Az Egyesült Államok bizonyos államaiban most viszont egy új, automatából megvásárolható terméktípus jelent meg: a töltény.

A liberális fegyvertartási szabályairól ismert országban eddig sem volt túl nehéz hozzájutni lőszerhez, hiszen - kis túlzással - minden sarkon van egy üzlet, amelyikben vásárolhatunk magunknak, amennyiben megfelelünk a nem túl bonyolult feltételeknek. Most ezt a gyakorlatot könnyítette meg néhány állam azzal, hogy automatákat helyezett ki bevásárlóközpontokban.

Ez persze nem jelenti, hogy ezekből bárki vehet is töltényt némi apróért. Egy azonosítási procedúrán kell hozzá átesnie, melyet egy mesterséges intelligenciával ellátott arcfelismerő rendszerrel végeznek a gépek.

Hirdetés

Eddig sem volt túl bonyolult folyamat a beszerzés, hiszen a lőszereket a hatályos törvények szerint minden büntetlen előéletű, 21. évét betöltött állampolgár megvásárolhatja, sőt bizonyos típusokhoz már a 18. életév elérése is elegendő. Ez a hosszú csövű puskákra vonatkozik, a kézi fegyverekhez való hozzáférés csak annak lehetséges, aki betöltötte a 21. életévét.

Az American Rounds nevű cég még tavaly novemberben helyezte ki első lőszerautomatáját Alabamában, és azóta további négyet telepített Oklahomában, egyet Texasban, és továbbiakat tervez Coloradóba és Texasba vinni. A Tucaloosa városában elhelyezettet a városi tanács döntésének értelmében máris el kellett távolítani, de ez nem szegte a cég kedvét.

Az American Rounds személyazonosságot ellenőrző mechanizmusát kifejezetten a lőszer-automatákhoz fejlesztették. A gépbe beépített AI pillanatok alatt azonosít be bárkit arckép alapján, és eldönti, hogy az adott személy jogosult-e a vásárlásra. Ez nyilván több szempontból is aggályos, de amíg az illetékesek nem lépnek fel ellene, az automaták is maradnak a helyükön.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.