Hirdetés

A Starliner egyelőre nem tud hazatérni, de a Boeing szerint nincs itt semmi látnivaló



|

Három hete csúszik a visszaút.

Hirdetés

Ugyan csak néhány hete csúszik biztonsági okokból a Starliner első legénységgel végrehajtott küldetésének befejező üteme, de már egyre többen élcelődnek a Boeing problémák övezte útján. A sajtó által "űrhajótöröttnek" titulált asztronauták valóban a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) várják, hogy a szükséges javításokat végrehajtsák a nagy múltú cég űrrepülőjén.

A Boeing sértett a negatív, gúnyolódó hangvételű riportok miatt, melyek szerint a mostani eset csak hab a tortán, hiszen a vállalat elmúlt évtizedes munkáját fiaskók sora kísérte végig. Bár sem komoly anyagi kár nem keletkezett a tesztek alatt, sem emberi élet nem volt veszélyben, mégis csak szemet szúrt a sok apró hiba az erre kiélezett nyilvánosságnak.

A június 5-én indult küldetéssel egyébként már a kilövés után akadtak problémák, mikor hélium szivárgást észleltek az űrkapszula hajtóműveiből néhányon, de az odaút során ez még nem okozott komolyabb fennakadást. Első körben úgy számoltak, hogy néhány nappal az eredetileg tervezett visszaút után, június 18-án visszatérhet a Starliner, de ezt végül határozatlan időre elhalasztották.

Hirdetés

A Boeing a szemmel látható fennakadások ellenére kikéri magának a szerinte ok nélkül kapott kritikát, és állítása szerint már ki is javította a héliumszivárgással kapcsolatos hibákat. Hivatalos közleményük szerint egy kivételével már az összes hajtómű üzemképes. Ha ez tényleg így van, akkor viszont valami más oka lehet annak, hogy még mindig halasztják a hetek óta esedékes hazaindulást.

A NASA szerint egyébként nincs ok a sietségre, az ISS készletei bőségesen elegendőek az összes ott tartózkodó asztronauta ellátására. Az új lakók csak augusztus közepén fognak megérkezni, hogy leváltsák a most ott tartózkodó állományt, de addigra - ha tényleg csak annyi a probléma, amennyit elmondanak - a két extra személy már rég itthon lesz.

A Boeing elmúlt néhány éve egyébként tényleg nem a felhőtlen sikerekről szólt. Sok jogos kritika érte őket a biztonsági előírások és a minőségbiztosítási szabványok be nem tartásáért. Az elmúlt néhány évben két utasszállító repülőjük is lezuhant, amely balesetekben 346 személy vesztette életét. Csak a vak szerencsén múlt az is, hogy a januárban egyik gépükből kiszakadó, és lakott területen lezuhanó darab nem okozott balesetet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.