Hirdetés

A SpaceX tudósai évekig dolgoztak rajta, most egy középiskolás diáknak sikerült egyedül landoló rakétát építeni



|

Aryan Kapoor három év alatt összehozta a dolgot.

Hirdetés

Alapvetően nem hangzik bonyolultnak, de az, hogy egy rakéta függőleges helyzetben landoljon és így újrafelhasználható maradhasson, bizony nagyon kemény feladat. A SpaceX csapata súlyos dollármilliókat ölt egy megoldás kifejlesztésébe, és bár Elon Musk cégének sikerült a dolog, ez nem volt sem gyors, sem egyszerű. Itt jön be a képbe a középiskolás Aryan Kapoor, aki három esztendő alatt a kertben fejlesztette ki saját metodikáját.

Kapoor 2021 augusztusában kezdte a kísérletezést, majd 2024 májusában sikerült összehoznia egy függőleges landolást. Az első prototípus már 2023-ban elkészült, de akkor technikai malőrök miatt félresikerült a dolog. Azóta Kapoor tökéletesítette a mechanikákat, és idén gyakorlatilag befejezte a projektjét.

Hirdetés

A megoldás egyébként nem is olyan bonyolult, legalábbis elméletben. A lényeg, hogy a manőverben tolóerővektor-eltérítésre hagyatkozik, ahelyett, hogy a szokásos kiáramló sugár a hossztengellyel párhuzamosan lőné ki a rakétát, a gáz más irányban hagyja el a hajtóművet, és így forgatónyomaték alakul ki. Így lesz irányítható a repülési útvonal, és egy szoftver segítségével szépen letehető a rakéta.

Elképesztő teljesítmény, ezek után feltehetően nem lesz túl nehéz munkát találni majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.