A kávé az emberiség nagy része által használt élelmiszer, és bár a túlzásba vitt alkalmazása ellen is vannak érvek, egy csomó jó élettani hatása miatt kedvelik a legtöbben, kezdve az éberség fokozásával. Épp ezért a kávé sokféle formában megtalálható mindenfelé, a kávébabtól és őrleménytől az italokon át különféle ételek alkotórészeiig. Ja, és mellesleg a robotok lábában is.
Nem, a robotlábakba nem úgy kerül kávé, hogy a jóravaló masinák előtte megisszák a barna italt, viszont mégis ugyanazt a hatást akarják vele elérni, mint az emberek a kávéfogyasztással: hogy stabilabban álljanak a lábukon. Az amerikai UC San Diego Jacobs School of Engineering kutatói ugyanis kávéőrleményt, pontosabban annak lefőzés után megmaradt változatát, köznapi nevén kávézaccot töltenek a kísérleti robotjaik lábába.
A robotok kifejlesztésének egyik fontos problémája ugyanis az, hogy a mozgatásuk sokféle felületen ugyanolyan biztos és gyors legyen. Kerekek helyett már jó ideje a legtöbb új robot fejlesztésekor lábakat terveznek, de még ez sem oldja meg azt a problémát, ha a gépek különféle egyenetlen talajon, például kavicson, sziklákon és hasonlókon próbálnak egyensúlyozni. A merev fémlábak megcsúsznak, beszorulnak, botlanak, arrébb görögnek, tehát a robot mozgatása lassabb vagy akár szinte lehetetlen is lesz nehezebb terepeken.
Az intézmény kutatói ezt úgy oldanák meg, hogy pókszerű robotjaik lábának végére műgumi talpakat helyeznek, a talpak belsejébe pedig kávézaccot töltenek. A zacc pedig menet közben gyorsan felveszi a talaj aktuális alakját, tehát például kitölti a kavicsok közötti teret, ezáltal a robot stabilabban "megvetheti a lábát" bárhol. A tanulmány szerint a "granuláris tömörülés" nevű jelenség miatt ezek a kávéval töltött gumicsizmák egyszerre folyékony és szilárd halmazállapotra jellemzően képesek viselkedni: a hatlábú kísérleti eszközöket egy olyan rendszerrel látták el, amely képes a lábakban a nyomást változtatni attól függően, mennyire kell alkalmazkodni egy bonyolult terephez.
Persze egyelőre ne kezdje senki csak emiatt felhalmozni a kávézaccot - bár az sok mindenre hasznos még, például virágföldbe, vagy akár vágott virágok vizébe szórva frissebben tartja a növényeket, de ez már egy másik szaklap témája.