Hirdetés

A NASA megdöntötte saját gyorsasági rekordját



|

A Parker Solar Probe kevesebb, mint 2 másodperc alatt érne Budapestről Bécsbe.

Hirdetés

A NASA a napokban megdöntötte saját korábbi rekordját, miután 635 266 kilométer per órás sebességgel volt képes haladni. Ilyen tempóban körülbelül 1,74 másodperc alatt lehetne elutazni Budapestről Bécsbe. Az amerikai űrügynökség Parker Solar Sobe nevű szondája volt korábban is a rekordtartó 528 000 km/h-val.

A szonda új rekordjával megerősítette korábbi elsőségét a leggyorsabb ember alkotta eszköz kategóriában. Az eszköz az időzítés és a pontosság együttes alkalmazásával éri el ez az elképesztő sebességet. A Nap körül kering, és a Vénusz pályájához igazodik. Ezután a Vénusz gravitációját egyfajta erősítőként használja fel, hogy ismét lendületet vegyen a Nap felé.

A Michigani Egyetem kutatócsoportja most egy animáció segítségével szemléltette a módszert. A Parker Solar Probe minden egyes alkalommal, amikor a Nap körül kering, érzékelők egész sorát használja a Nap különböző részeinek megfigyelésére. Mivel a szondának meg kell küzdenie csillagunk szélsőséges hőmérsékletével, a NASA gondoskodott arról, hogy a szondát egyedi hőpajzzsal és hűtőrendszerrel lássák el.

Hirdetés

Az egyetem szakértői szerint már közel lehet az újabb rekord, amit 688 000 km/h-ra saccolnak előzetesen. Ezzel a tempóval 40 másodperc alatt érne el Budapestről New Yorkba, vagy kevesebb, mint 4 másodperc alatt körbeérne az egyenlítőn. A többi ember alkotta eszköz meg sem közelíti ezt a tempót. A sorban második SpaceX Falcon 9 ennek a gyorsaságnak legfeljebb a huszadára képes.

A siker ellenére az ember alkotta tárgyaknak még hosszú utat kell bejárniuk, mire megközelíthetik a világegyetem leggyorsabb objektumainak sebességét. Az S4714 csillag másodpercenként körülbelül 24 000 kilométeres sebességgel száguld, ami körülbelül 8,6 millió kilométert jelent óránként, köszönhetően annak, hogy egy fekete lyuk körül kering szoros pályán.

A Parker Solar Probe előtt a leggyorsabb ember alkotta objektumok a Helios napszondák voltak, amelyek sebességét 251 000 km/h-ra mérték. A Helios napszondák voltak azok az ember alkotta objektumok, amelyek a Parker Solar Probe előtt a legközelebb jártak a Naphoz. Ha a Parker valaha is elveszíti a most felállított rekordját, az valószínűleg egy másik, napszonda miatt lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.