Hirdetés

A mesterséges intelligencia már a köhögésünkből is kitalálja, hogy mi a bajunk



|

Egy új, AI-alapú diagnosztikai eszköz fejlesztésén ügyködik a Google.

Hirdetés

300 millió hanganyaggal tréningezte új mesterséges intelligenciáját a Google, ami nagyban megkönnyítheti (vagy éppen megnehezítheti) az orvosok munkáját a jövőben. A vállalat AI-modelljét arra képeztek ki, hogy az emberek által kiadott hangok alapján felismerje a kialakulóban lévő betegség korai jeleit - adta hírül a Bloomberg.

Az adatbázisban köhögést, szipogást és nehézlégzést reprezentáló hangok szerepeltek, hogy az AI minél hatékonyabb legyen a diagnózis felállítása során, és olyan betegségeket is felismerjen, mint például a tuberkulózis. A Google most az indiai Salcit Technologies nevű egészségügyi vállalattal lépett partnerségre, ami egy légúti betegségek detektálásra szolgáló mesterséges intelligenciát fejleszt.

Hirdetés

Az elsődleges cél, hogy a technológia idővel a mobilokra is eljusson, ezzel segítve azokat az embereket, akik kockázatnak vannak kitéve, mivel olyan területen élnek, ahol nehezen hozzáférhető vagy nem megfelelő az orvosi ellátás. A fejlesztés az egészségügy számára is komoly segítség lenne, hiszen a járványok hamarabb észlelhetők lennének. Fontos szempont továbbá, hogy a potenciális diagnózis tudatában az egészségügyben dolgozók megfelelő védőfelszereléssel intézhetnék a vizsgálatokat.

A technológiát a legtöbben minden bizonnyal önálló diagnózisra használnák, ami azt eredményezné, hogy a betegek a legtöbb esetben nem fordulnának orvoshoz, hanem maguk kezelnék a problémát. Ha a rendszer tehát nem küld értesítést az adott páciens orvosának, akkor az AI által alkotott kórkép nem fog különösebben sokat nyomni a latban. Nem mehetünk el szó nélkül az adatvédelmi szempontok mellett sem, hiszen az egészségügyi adatok tárolása, hovatovább felelőtlen küldözgetése rengeteg kockázattal járhat. A technológia mindenesetre ígéretes, de egyelőre messze nem tökéletes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.