Hirdetés

A mesterséges intelligencia jobb befektetési tanácsot ad, mint az emberek?



|

Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás a GPT nagy nyelvi modell kapcsán.

Hirdetés

Az OpenAI még 2022 őszén tette nyilvánosan elérhetővé a ChatGPT szöveggenerátort, amely már az első változatában is megdöbbentette a világot a szerteágazó képességeivel az általános jellegű kérdések megválaszolásától az esszéíráson át a programozásig, azóta pedig csak tovább fejlődött a technológia, a nemrég bemutatott GPT-4o nagy nyelvi modellel érve el a következő állomást.

Habár ez több szempontból is jelentős előrelépés az elődökhöz képest, kicsit még érdemes elidőznünk a sima GPT-4-nél, ennek kapcsán ugyanis most egy friss tanulmány mutat rá, hogy milyen ügyes pénzügyi elemző lenne belőle.

Hirdetés

A Chicagói Egyetem tudósai hús-vér szakértőkkel vetették össze a tavaly márciusban megjelent GPT-4 pénzügyi elemzési képességeit, és arra jutottak, hogy az algoritmus 60 százalékos pontossággal volt képes előrejelezni a bekövetkező változásokat, miközben az emberek csak 53-57 százalékos egyezéssel dolgoztak.

A kutatók ehhez szabványosított, anonim pénzügyi kimutatásokat adtak az OpenAI mesterséges intelligenciájának, és utasították, hogy analizálja azokat a bevételek jövőbeli alakulásának szempontjából. A GPT-4 pontosságán túl beszédes volt, hogy a nagy nyelvi modell még narratív vagy iparág-specifikus információk nélkül is lepipálta az elemzőket az előrejelzési képességekben.

Az ide kattintva elérhető tanulmány mindazonáltal felhívja rá a figyelmet, hogy az AI és az emberek remekül kiegészíthetik egymást, mivel eltérő erősségeik vannak: a mesterséges intelligencia ott brillírozik, ahol a szakértők nem elég hatékonyak vagy elfogultságot mutatnak, míg az emberek össze tudják vetni az adatokat a tágabb kontextussal is. A chicagóiakra az is mély benyomást tett, hogy milyen sokoldalú a GPT technológia, mivel az a nyers állapotában is olyan pontos előrejelzésekkel szolgál, mint a kimondottan pénzügyi területre kiképzett gépi tanulási modellek.

A kutatók persze nem az egyetlenek, akik felismerték, hogy a mesterséges intelligenciának az üzleti életben is komoly szerep juthat, ezért az Európai Unió AI-ra vonatkozó jogszabálya is foglalkozik a kérdéssel, a magas kockázatú alkalmazási területek közé sorolva az algoritmus-alapú hitelelbírálást, ennek megfelelő szigorú biztonsági garanciákkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.