Hirdetés

5 PowerToys funkció, amiktől szárnyra kap a Windowsod



|

A PowerToys csupa érdekes és sokszor igen hasznos funkcióval ruházza fel a Windowst; mutatjuk közülük az öt kedvencünket.

Hirdetés

A Microsoft PowerToys rengeteg alkalommal volt már vendég a PCW hasábjain. Egy olyan alkalmazásgyűjteményről van szó, amelyet a Microsoft saját programozói jegyeznek, és amely a Windows néhány hiányosságát pótolja, máskor pedig meglévő funkciókat cserél le vagy egészít ki úgy, hogy kényelmesebben tudd azokat használni. Ebben a cikkben a két tucat funkcióból mutatjuk meg a legjobb ötöt, de legalábbis azokat, amelyek nélkül mi már egészen biztosan nem tudnánk elképzelni a Windowst.

PowerToys letöltése

Hirdetés

1. Színszedő

Ez a funkció a [Win+Shift+C] kombinációval érhető el, és arra jó, hogy a képernyőn megjelenő bármely pixel pontos színkódját megmutassa. Programozóknak, dizájnereknek hiánypótló szolgáltatást nyújt ez a modul, amely ráadásul még arra is képes, hogy a "megmért" színeket eltárolja, így munkamenetenként a korábbi árnyalatok kódjait bármikor vissza tudod nézni. A Színszedő HEX, RGB és HSL formátumot ismer.

2. Fancy Zones

A Windows 11-ben az ablakok elrendezését több funkció is segíti, azonban a beépített sablonokat nem lehet szerkeszteni, és korántsem biztos, hogy azok mindenkinek megfelelnek. A Fancy Zones a Windows beépített, Ablakok illesztése nevű funkcióját egészíti ki egy hasonló szolgáltatással, amely az ablakok számát, méretét és elhelyezkedését tekintve teljesen szabadon konfigurálható. A modul ráadásul villámgyors dokkolást is kínál.

3. File Locksmith

Ha te is jártál már úgy, hogy egy fájlt nem tudtál törölni, mozgatni vagy átnevezni, mert az meg volt nyitva egy alkalmazásban, akkor értékelni fogod a helyi menübe integrálható File Locksmith bővítményt, amely minden fájlról meg tudja mondani, hogy milyen szoftver használja éppen - merthogy a probléma általában az, hogy ezek a fájlok egy beragadt (szerinted már bezárt, de a rendszerben még mindig futó) alkalmazásban maradtak megnyitva.

4. Always on Top

A Windowsban megvan az elméleti lehetősége annak, hogy egyes programok ablakát mindig felül tartsuk, még akkor is, ha éppen nincsenek fókuszban - ez kedvelt beállítás például a médialejátszók esetén. A gond csak az, hogy bár egy az operációs rendszer által kezelt funkcióról van szó, a dolog csak azoknál a szoftvereknél működik, amelyeknél a készítő gondolt az integrációjára. De ezért van PowerToys+, amelynek AoT modulja a [Win+Ctrl+T] billentyűkombinációval (szinte) bármilyen ablakot legfelül tud tartani.

5. Fájlkezelő bővítmények

A Windows saját fájlkezelőjét is felturbózhatod a PowerToys segítségével, mégpedig úgy, hogy az előnézeti panelt megtanítod néhány további fájltípus kezelésére: a bővítmény például az svg, txt és pdf állományokat támogatja. Az új fájltípusok többsége nemcsak az előnézeti panelben mutathatja meg a fájl tényleges tartalmát, hanem akár az adott fájl ikonjában is.

Mire használjátok még a PowerToyst? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.