Hirdetés

100 országot is megelőz a Google és a Microsoft energiafogyasztása



|

Másrészről viszont a két vállalat több pénzt is termel, mint a Föld számos országa.

Hirdetés

Elképesztő méreteket öltött a Google és a Microsoft adatközpontjainak energiafogyasztása 2023-ban - írja Michael Thomas újságíró, a Distilled hírlevél szerzője az X-en. Az általa megosztott adatok szerint mindkét techóriás 24 TWh elektromos kapacitást kötött le, annyit, amennyit a tízmilliós Azerbajdzsán, és kevéssel maradtak el az 5,4 milliós Szlovákiától, miközben túlszárnyalták mintegy 100 ország, köztük Izland, Ghána és Tunézia éves energiaigényét.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szektor meghatározó szereplői élen járnak a megújulókra épülő energiatermelés alkalmazásában. A Google például 2007 óta karbonsemleges, és hat év múlva már egyáltalán nem bocsátana ki szén-dioxidot. Ezzel párhuzamosan viszont az adatközpontjai hűtésére elhasznált víz mennyisége aggasztó mértéket öltött. Ráadásul ezek az értékek az elkövetkező években garantáltan emelkedni fognak az AI-bumm hatására.

Hirdetés

Ami a Microsoftot illeti, Redmondban 2030-ra tűzték ki a karbonnegatív státusz elérésének célját. Ez azt jelentené, hogy onnantól a vállalat több szén-dioxidot vonna ki a környezetből, mint a saját kibocsátása. Ugyanebben az évben már azt is fel szeretné mutatni győzelemként a Microsoft, hogy nem bocsát ki hulladékot, a vízhasználatának mérlege pedig pozitív irányba billen.

Noha kétségtelenül óriási energiafogyasztónak számítanak az említett vállalatok, a javukra írható a legtöbb országénál kedvezőbb energiamix mellett az általuk megtermelt érték, valamint a gazdaságra áttételesen gyakorolt hatásuk.

Míg a grafikonon szereplő Szlovákia (26 TWh) Azerbajdzsán (24 TWh) és Izland (19 TWh) energiaigénye nagyjából hasonló, tavalyi GDP-jük jóval szerényebb a két cég 2023-as bevételénél. 127, 73 és 30 milliárd dollár áll szemben a Goolge 305,6 és 211,9 milliárdjával. A keresője, felhőszolgáltatásai és a YouTube közvetett hatását a Google mintegy 739 milliárd dollárra becsüli. A Microsoft nem bocsátkozott hasonló becslésekbe, de a Windows, az Office, az Azure felhőszolgáltatás gazdaságra gyakorolt hatása aligha marad el a Google-étől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.