Hirdetés

10 program, aminek minden PC-n ott a helye



|

Ezekkel az alkalmazásokkal néhány olyan dolgot tudsz megváltoztatni a rendszer működésében, amely garantáltan javítja a kényelmedet.

Hirdetés

Rengeteg olyan lista létezik az interneten, ami a legjobb, leghasznosabb alkalmazásokat gyűjti össze - persze ahány lista készült, annyi válogatási szempontot sorolhatunk fel. Mi most egy olyan összeállítás készítésére vállalkoztunk, ami a hétköznapi használatot könnyíti meg akár azzal, hogy pár, a rendszerben lévő apró funkció változtat meg, a Windows egy-egy hiányosságát foltozza be, vagy egyszerűen csak fontos információkkal szolgál a rendszert vagy az adatainkat illetően.

HWMonitor

Ez a 32 és 64 bites verzióban is létező alkalmazás a PC összes fontos hardverét képes felismerni; megmutatja a velük kapcsolatos legfontosabb információkat, és persze a szenzorok adatait is. A HWMonitort nem arra találták ki, hogy minden adatot messzemenő részletességgel tálaljon, hanem arra, hogy azokat az információkat tárja elénk, amik a működés és stabilitás szempontjából fontosak lehetnek. Megnézhetjük vele például a processzormagok vagy a merevlemezek hőmérsékletét, a memória működési frekvenciáját vagy azt, hogy a beépített ventilátorok közül melyik és milyen fordulatszámon működik éppen. A CPU-t illetően még egy becsült fogyasztási adatot is kaphatunk, a kihasználtságról pedig akár a HDD-k, SSD-k és a GPU esetében is tájékozódhatunk.

Letöltés

Fan Control

A legtöbb alaplapnál van lehetőség arra, hogy az UEFI (vagy BIOS) segítségével a ventilátorok működési sebességét az egyéni ízlésünknek megfelelően állítsuk be, sőt rengeteg gyártó alaplapjához még Windows szoftver is létezik, így a beállítás tényleg kényelmes. A gyártói programokra viszont nem jellemző a túl nagy rugalmasság, ezért aki a végletekig szeretné optimalizálni a PC zajszintjét és/vagy hűtési hatékonyságát, annak érdemes inkább a Fan Control nevű, ingyenes és hordozható verzióban is létező alkalmazást kipróbálnia. A szoftver első indítás után pár percig teszteli a rendszert és kalibrálja a ventilátorokat, ezt követően kezdődhet a rendszer működésének személyre szabása. A Fan Control nemcsak a ventilátor-csatlakozókat ismeri fel, hanem a hőmérséklet-érzékelőket is; a konfiguráció rugalmasságára pedig jellemző, hogy egy szenzor akár több ventilátor működését is befolyásolhatja, egy ventilátor fordulatszáma pedig több szenzor adatai alapján is változhat.

Hirdetés

A beállításokat elmenthetjük és később vissza is tölthetjük, így nemcsak egyféle profilt lehet a programmal használni. A Fan Control kérésre természetesen elindul a Windowszal együtt, és a tálcára csücsülve tájékoztat az aktuális állapotokról is, ha szeretnénk.

Letöltés

PowerToys

Egy ilyen összeállításból a Microsoft saját tuningszoftvere, a PowerToys sem maradhat ki természetesen - telepíteni az alkalmazásboltból lehet. A PowerToys valójában rengeteg modulból áll, amelyek a Windowst új képességekkel ruházzák fel, vagy adott esetben megváltoztathatják egy már meglévő szolgáltatás működését. Utóbbira remek példa a FancyZones, amely az ablakok gyors és kényelmes elhelyezését teszi lehetővé bármilyen, általunk előre beállított rácsszerkezet alapján. De van a modulok között színszedő, villámgyors képátméretező is, illetve több olyan funkció is aktiválható segítségével, amivel az egérmutató mozgását követhetjük nyomon. Hasznos modul az Always On Top is, amivel azokat az ablakokat is mindig felül tarthatjuk, amelyeknél a program készítője nem gondolt erre a funkcióra, És sokszor jön jól a Locksmith is, ami azt tudja megmutatni, hogy egy fájl, amit éppen törölni vagy mozgatni szeretnénk, milyen programban ragadt megnyitva.

Revo Uninstaller

Egy uninstallerre mindenkinek szüksége van, aki Windowst használ, tekintettel arra, hogy sem az operációs rendszer, sem a programfejlesztők nem végeznek igazán jó munkát, ha az alkalmazások eltávolításáról van szó. Szinte biztos, hogy bármilyen alkalmazást is használunk, ha az lekerül a PC-ről, akkor fájlok és Registry-bejegyzések maradnak utána. A Revo Uninstaller ilyenkor azzal segít, hogy felkutatja ezeket a maradványokat, és törli azokat is. A program további előnye, hogy olyan programok is eltávolíthatók vele, amelyeknél erre a szokásos módszerekkel nincs lehetőség - ez előfordulhat például a notebookok vagy brand PC-k előre telepített alkalmazásainál. A szoftver ingyenes változatban is létezik, de ez esetben egyes funkciók nem, vagy nem teljes értékűen működnek.

Letöltés

Ninite

A Ninite is a telepített alkalmazások menedzseléséhez kapcsolódik, ám ez a szoftver - vagy inkább platform - nem a törlésben, hanem a telepítésben vagy frissítésben segít. Nem univerzális szoftver abból a szempontból, hogy nem ismeri fel a PC-re telepített összes alkalmazást, viszont a fontos kategóriákban (pl. böngészők, üzenetküldők, médialejátszók, képnézegetők, fájlmegosztók, biztonsági programok, felhő tárhelyek stb.) minden népszerű alkalmazást támogat. De hogyan is működik a Ninite? Meg kell látogatnunk a szolgáltatás weboldalát, és ki kell választani a kedvenc programokat - ha ezzel megvagyunk, akkor egy személyes telepítőfájl készül, azt kell letöltenünk a szoftverek telepítéséhez vagy frissítéséhez. A Ninite előnye, hogy a telepítőben esetleg meglévő bloatware-eket kihagyja, továbbá hasznos funkció az is, hogy egyszerre több alkalmazást is tud telepíteni, a kényszerű újraindításokat pedig megakadályozza.

Letöltés

Everything

Ha van olyan funkció a Windowsban, aminek az áttervezését a Microsoft újra meg újra napirendre tűzi, de valahogy csak nem akar összeállni a dolog, akkor az a keresés. A probléma az, hogy a Microsoft valahogyan azt szeretné megoldani, hogy a keresés mindenhonnan (értsd: a merevlemezről, az internetről és adott esetben alkalmazásokon belüli tartalmakból is) adjon találatokat. Pedig erre semmi szükség, hiszen ha fájlokat keresünk, akkor az internetes találtok csak zavarnak, és ugyanez igaz fordított helyzetben is. Az Everything a fájlok között vág rendet pillanatok alatt: az HDD-k, SSD-k és hálózati helyek tartalmának feltérképezését követően a program egy adatbázist készít, amelyben szabadon és villámgyorsan kereshetünk. Amellett, hogy az eredmények tényleg pillanatok alatt rendelkezésre állnak, több extra funkció is gondoskodik a kényelemről és a pontosságról - ilyen például az is, hogy keresni paraméterekkel tarkítva vagy mappákra, meghajtókra szűkítve is lehet. A gyakori keresési kifejezések és a találatok elmenthetők, a találatba tartozó fájlok pedig kijelölhetők, és a Windows rendszerutasításaival akár közvetlenül másolhatók, mozgathatók is.

Letöltés

WinDirStat

Annak, hogy egyre több PC-ben már egyáltalán nincsen HDD, csak SSD-t használunk, van egy negatív következménye, mégpedig az, hogy ismét gyakrabban fordulhat elő olyan helyzet, amikor az adattároló megtelik. Ha szeretnénk helyet felszabadítani, akkor arra van beépített rendszereszköz is, de a Lemezkarbantartó csak a rendszerközeli fájlokat vizsgálja, azt már nem, hogy esetleg több száz GB-nyi helyet foglalnak el a filmek. A WinDirStat viszont a teljes adattárolót át tudja fésülni. A fájlok által elfoglalt területet grafikus formában mutatja meg, így könnyen azonosítható az a fájltípus, ami általánosságban a legtöbb helyet emészti fel. Ez alapján könnyen elindulhatunk abba az irányba, hogy hol kell törölhető állományokat keresgélni. Az egyetlen negatívum talán az, hogy ha túl sok a fájl, akkor kicsit sokat kell várni, amíg a WinDirStat végez - ráadásul az eredményeket nem is menti el a program semmilyen adatbázisba, hogy esetleg gyorsítson a dolgokon, mert a céljából adódóan mindig az aktuális állapot feltérképezésére van szükség.

Letöltés

XnViewMP

Noha a Microsoft rengeteget dolgozott azon, hogy a Fényképek alkalmazást kipofozza, és el kell ismerni, hogy rengeteg szolgáltatás került a szoftverbe az elmúlt évek során, a helyzet mégis az, hogy a Fényképek helyett könnyen találni olyan, ingyenes alternatívát, amely jobb a fényképek nézegetéséhez. Otthoni felhasználók számára személyes kedvencünk az XnView, amely amellett, hogy minden fontos képformátumot támogat (és tényleg nem a levegőbe beszélünk, 500-nál is több formátumot kezel az app), gyors is. A programban ráadásul rengeteg extra funkció is van: a formátumok között például akár tömeges átalakításra is képes, de a képeket elforgatni, vágni is tudja, és a fontosabb szerkesztési feladatokat is házon belül bocsátja rendelkezésre. Mesterséges intelligencia (egyelőre) nincs benne, de a fotók automatikus feljavítására így is alkalmas.

Letöltés

KeePass

Egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben szivárognak ki személyes adatok, ami ellen csak úgy védekezhetünk, ha minden fontos szolgáltatásnál egyedi, és erős jelszót használunk. Ez viszont azt is jelenti, hogy egy átlagos felhasználónak 80-100 jelszót kéne észben tartania - ami lehetetlenség. Éppen ezért kötelező minden PC-re egy jelszókezelő. A sokféle alternatíva közül a KeePasst ajánljuk, egész egyszerűen azért, mert offline adatbázisban tárolja a belépési adatokat, így kisebb az esélye annak, hogy az összes jelszavunkat ellopják. A KeePass teljesen ingyenes és jól testreszabható, viszont tény az is, hogy az átlagosnál picit nehezebb munkára fogni - és az offline működésből adódóan az eszközök közötti adatszinkronizáció, bár megoldható, nehézkesebb, mint más szoftvereknél. A KeePass természetesen jelszógenerátort is tartalmaz, tudása pedig rengeteg bővítmény segítségével rugalmasan bővíthető.

Letöltés

Start11

A Windows Start menüje sokat változott a rendszerek fejlődése során, ami önmagában véve nem gond, ha viszont több gépet is rendszeresen szoktunk használni, és azokon nem ugyanaz a Windows változat fut, akkor zavaró lehet, hogy a Start menü nem minden PC-n adja ugyanazt az élményt. A Start11 segítségével ez a dolog pillanatok alatt orvosolható, mert a Windows 10 Start menüje Windows 11-es köntöst kaphat, vagy éppen fordítva, a Windows 11 ölthet olyan formát, mint amilyet a Windows 10-ben megszokhattunk. Az alkalmazás segítségével pedig rendszeren belül is kiválóan testreszabható a megjelenés: állíthatók a színek, de létrehozhatunk oldalakat, csoportokat és füleket is a Start menün belül, a tálcára pedig leszúrhatunk mappákat, hogy azok tartalma mindig gyorsan elérhető legyen. A Start11-nek van viszont egy negatívuma is: az összes többi, a cikkben szereplő szoftverrel ellentétben ingyenesen csak kipróbálni lehet, ha hosszú távon szeretnénk használni, akkor meg kell vásárolni.

Letöltés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.