Hirdetés

Gigabyte GA-965P-DQ6



|

A Gigabyte GA-965P-DQ6 alaplap nem csak felszerelt- ségben, de felépítésében is eltér az átlagtól

Hirdetés

A legfőbb változás, hogy az alaplapokon már nem találunk hagyományos elektrolitkondenzátort, hanem ezeket kivétel nélkül mind felváltotta a szilárdalapú polimer-alumínium típus.

 

nagykep1_small.jpg
 

Ennek élettartama vetekszik a legjobb minőségű elektrolitkondenzátorokéval – és gyakran túl is tesz rajtuk –, de jobban tűrik a magas hőmérsékletet. Ilyen hőmérsékleti viszonyok leginkább noteszgépben, illetve szerverkörnyezetben alakulhatnak ki, így ezeken a területeken már régóta használatos ez a kondenzátorfajta. Noha más gyártók is alkalmazzák ezt, a hagyományos kondenzátorokkal kombinálva, a Gigabyte GA-965P-DQ6 az első olyan, otthoni felhasználók számára gyártott alaplap, amelyen kizárólag ilyen típust találunk.


crazycool_small.jpg
Bár manapság az alaplapgyártók nem spórolnak az elektrolitkondenzátorokon – nem úgy, mint a tápegységgyártók – túlnyomórészt csak a megbízható Rubycon vagy Nichicon cég termékeivel találkozhatunk, melyek képesek kiszolgálni az alaplapot életciklusuk végéig – amennyiben azt rendeltetésszerűen használják, azaz nem üzemelnek éjjel-nappal megállás nélkül.

 


huto_small.jpg
A GigaByte mégis jó döntést hozott, amikor a szilárdalapú kondenzátort választotta, ugyanis a Silent Pipe és az alaplap hátoldalán található Crazy Cool passzív hűtőbordák sok hőt adnak le, és ez hatással van a környezetükben lévő alkatrészekre is, ezért nagyobb hőterhelésnek vannak kitéve. Ha ilyen lapot vásárolunk, a biztonság érdekében mindenképpen szellőztessük a házat legalább egy ventilátorral.

 


pipe_small.jpg
A 6-Quad fantázianevű újítások között van néhány erősen marketingorientált. Erre jó példa a Quad BIOS: ez a GigaByte-nál megszokott Dual BIOS továbbfejlesztett változata, de valójában továbbra is csak két BIOS-lapka található az alaplapon úgy, hogy mindegyik két-két BIOS-kópiát tárol. A Quad BIOS megoldás hivatott megszüntetni a BIOS hibájából fakadó problémákat. Például ha az alaplap BIOS-szoftverével valami probléma adódik (például) félbeszakad a frissítési folyamat), a második BIOS segítésével fog elindulni az alaplap.

 


socket_small.jpg

 

Elektronikai újításnak számít a 12 fázisú Quad Triple Phase tápellátó áramkör, amelynek létjogosultsága még nem teljesen tisztázott, hiszen szimpla négy fázissal is lehet stabil alaplapot gyártani, ám extrém órajelemelés esetén mindenképpen számít valamelyest – erre bizonyíték a 8 fázissal ellátott ASUS P5B Deluxe.

 

sata2_small.jpg

Érdekességképpen megemlítendő, hogy a PATA-eszközökért felelős JMicron vezérlőlapkára Gigabyte feliratot szitáztak, sőt a meghajtóprogram is Gigabyte-nak látja, de ettől függetlenül a vezérlőt a JMicron gyártotta. Az alaplapra nyolccsatornás HD Audio kodekkel ellátott Realtek 888 DD lapka került, amely a gyártó legjobb hangvezérlője. Különlegessége, hogy már képes a Dolby Digital Live kódolásra (az nForce 2 tudta ezt), azaz bármilyen hangforrást képes digitális AC3 formátumba tömöríteni, és azt a digitális SPDIF (optikai vagy koax) kimeneten keresztül továbbítani az erősítő felé. Mivel a hang digitális–analóg átalakítása nem a számítógép elektronikailag zajos környezetében történik, valamint ezt nem rontják tovább a kábelekből és csatlakozókból adódó hátráltató tényezők, a hang tisztább és zajmentes lesz. Ennek természetesen akkor vehetjük hasznát, ha SPDIF digitális jelbemenettel ellátott, beépített dekóderes házimozi erősítővel vagy dekóderes hangrendszerrel rendelkezünk.

 


A minden jóval megáldott Gigabyte GA–965P-DQ6 alaplapot meglepő módon csak egy hálózati csatolóval látták el, ami ebben az árkategóriában azért szokatlan. Úgy tűnik, a Gigabyte szerint otthoni körülmények között nincs szükség két hálózati csatolóra.

Web: http://hopp.pcworld.hu/2274

 

Adatok:

- Intel P965 + ICH8R lapkakészlet

- Intel Core 2 Duo kompatibilis

- LGA--775 foglalat

- Silent Pipe és Crazy Cool hűtés

- eSATA-támogatás

- Realtek ALC888DD HD Audio Codec Dolby Digital Live és DTS Connect támogatással

- Marvell gigabites hálózati csatoló

 

Értékelés:

 

Előny: Innovatív újdonságok

Hátrány: Borsos ár, nincs Dual LAN

 

Teljesítmény: 97

Szolgáltatás: 93

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.