Hirdetés

30%-kal jobb teljesítményre számíthatunk a GDDR7 memóriától



|

A Micron meg van róla győződve, hogy már az ő moduljuk önmagában hatalmas ugrást jelent majd a következő generáció számára.

Hirdetés

Azt már jó ideje tudjuk, hogy az idén érkező Nvidia GeForce RTX 50-es széria GDDR7 memóriával érkezik. Az új platform első modulját pont egy évvel ezelőtt mutatta be a Samsung, az Nvidia pedig már gyakorlatilag meg is erősítette a memóriaszabvány támogatását, noha egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen specifikációkat alkalmaznak majd az új kártyák esetében.

Most a Micron egyik hivatalos brosúrájából derült ki, hogy a vállalat szerint a játékokban több mint 30%-os javulást várnak a GDDR7-től ray tracing és raszterizációs munkafolyamatok esetén is a GDDR6-hoz képest. Az nem derült ki, hogy pontosan milyen benchmark alapján jutottak erre a következtetésre, def az biztos, hogy a 32 Gb/s-es modulokat vetették össze a jelenleg csúcskategóriásnak számító 20 Gb/s-es változattal.

Hirdetés

A specifikáció alapján érthető a magabiztosság, hiszen az új generációs modulok 60%-kal nagyobb sávszélességet és 50%-kal jobb energiahatékonyságot ígérnek, miközben a válaszidőt is sikerült 20%-kal csökkelteni, ami nagyon hasznos lesz a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia-alapú képgenerálás esetén is.

Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni a bejelentést, hiszen míg az RTX 5090 esetében jó eséllyel megtartja az Nvidia a 384-bites memóriabuszt, a kisebb kártyák esetében jó eséllyel ezt is megvágják, ahogy tették azt minden eddigi generációban, ez pedig érezhetően visszavehet az említett 30%-os teljesítménybeli ugrásból. Ugyanakkor a most betervezett 28 és 32 GT/s sebességű modulok mellé már a Micron, a Samsung és az SK Hynix is belengette, hogy akár 40 GT/s teljesítményű modulokra is számíthatunk a generációban.

Mivel eddig csak a zöldek szálltak fel a GDDR7 hajóra, a Micron méréseit minden bizonnyal egy RTX 50-es prototípussal hozták össze. Az biztos, hogy az AMD még GDDR6 modulokkal dolgozik a következő generációban, és csak az RX 9000-es kártyákkal lép szintet. Az Intelnél pedig azt sem tudjuk, lesznek-e még egyáltalán videokártyák, úgyhogy ott bármi előfordulhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.