Hirdetés

Bírósági perek kereszttüzében próbál életben maradni az Intel



|

A felhasználói elégedettség meredek zuhanása csak a kezdet, a befektetői bizalom megingása további súlyos milliárdokba kerül a processzoróriásnak.

Hirdetés

Nincs könnyű helyzetben az Intel, a hosszú hónapokig húzódó Raptor Lake problémák miatt erősen lecsökkenhetett vásárlói bizalom mellé épp most fut be egy erős befektetői ellenállás, továbbá egyes piacokon perek sokaságával kell szembenéznie bizonyos szabadalmi harcok miatt. A problémákat tetőzi, hogy egyes, már piacon lévő termékek kihozatali aránya a tervezettnél alacsonyabb, miközben a mesterséges intelligencia világában tapasztalható gyors ütemű működéshez csak nagyon nehezen alkalmazkodik a vállalat.

Talán nem véletlen, hogy Pat Gelsinger 17 500 fős csoportos leépítést és egyéb, költségcsökkentő intézkedéseket jelentett be; vitathatatlan, és maga a vezérigazgató is elismeri, hogy a vállalatóriás egyik legnehezebb időszakát éli meg. Megszűnésről, csődről természetesen nincs szó, de érdekes megélni azt a kettősséget, amit jelenleg az Intel mutat magáról.

Részvényesek ütik a céget

A legutóbbi pénzügyi jelentés egészen tragikus számokat, eredményeket mutatott a cégcsoport működéséről, úgy fest, hogy továbbra sincs meg a kellő erő és sebesség ahhoz, hogy az Nvidia, az AMD, az Amazon és egyéb techóriások AI-fejlesztéseivel szemben potens alternatívát jelenthessen az Intel. Ami az ütemterveken világosan fest, az a valóságban már nem látszik ennyire tisztának, és bár az Nvidia épp pár hónapos csúszásban van a Blackwell architektúrájú gyorsítóival, a 95-98%-os dominanciát egyelőre nem képes más megtörni.

Ahogy ez megtörténik, vélhetően az Intelnek is könnyebb lenne szeletet hasítania a tortából, ám a felpörgött fejlesztésekhez szükséges gyártástechnológiai előny jelenleg nem áll rendelkezésre. Öt csíkszélesség négy év alatt; az évekkel korábban tett vállalással a jelentések szerint jól halad a vállalat, ugyanakkor a Meteor Lake kapcsán a gyártási volumennel akad probléma. Nem csoda, a processzor alkotóelemei négyféle csíkszélességen és gyártástechnológiával készülnek, amit egy speciális réteg köt össze.

5 gyártástechnológia 4 év alatt; ez még csak a kezdet, a chipgyártói üzletágat a világ második számú gyártójává akarják felfejleszteni 2030-ra. Vajon sikerülni fog?
5 gyártástechnológia 4 év alatt; ez még csak a kezdet, a chipgyártói üzletágat a világ második számú gyártójává akarják felfejleszteni 2030-ra. Vajon sikerülni fog?

Kellemetlen, de a befektetőknek nem ezzel van gondjuk, hanem az 1,6 milliárdos veszteséggel, ami egy évvel ezelőtt még 1,4 milliárdos nyereség volt. A csoportos létszámleépítés tipikus ellenszere a negatív eredményeknek, az osztalékfizetés szüneteltetése pedig pont oda szúrt, ahol a részvényeseknek legjobban fáj. Vagyis ez már egy olyan sebbe érkezett, amit a pénzügyi jelentés hatására indult lejtmenet kreált; 32 milliárd dollárnyi cégérték vált kámforrá a részvényárfolyam szabadesését követően. Ennyi elég is ahhoz, hogy jogi úton támadják meg a döntések sorozatát, egyértelműen célozva a cég vezérigazgatóját és pénzügyi igazgatóját. A bírósági kereset szerint a vállalat vezetése túlzottan pozitív képet festett a chipgyártási üzletág jövőjéről és teljesítményéről, illetve elhallgathatták az üzletág gyenge működését előidéző tényeket.

Hirdetés

Kint a javítás, a per mégis elkerülhetetlennek tűnik

A 13. és 14. generációs Core processzorok szép lassan elérik azt a dicső állapotot, amit legutóbb a 90 nm-en szétmelegedő Prescott-alapú Pentium 4-ek generáltak maguknak. A Raptor Lake esetből egyébként nem lett volna ekkora "tranzisztorégés", ha az Intel megfelelő módon kommunikál, és a kissé egyoldalú vállalati érdekek helyett rögtön az első percben a vásárlói elégedettséget próbálja megőrizni. Volt itt minden a felhasználók hibáztatásától, az alaplapgyártókra és gyártói partnerekre hárított felelősségig, a valamelyest megnyugtató megoldás pedig csak most futott be a várva várt BIOS-javítással és a garanciaidő kiterjesztésével.

BIOS-szintű javítások az elmúlt hónapokban:

2024 május: Az Intel által javasolt profil alapértelmezetté tétele a CPU túlzott teljesítményfelvétele ellen.
2024 június: 0x125 mikrokód frissítés az i9-es CPU-k eTVB problémájának kiküszöbölésére.
2024 augusztus: 0x129 mikrokód frissítés a túlzott feszültséget adó vezérlési hibák kijavítására.

Túl sok idő telt el, és az információk szerint több csoportos per készülődik a cég ellen, a javítással ugyanis a rossz feszültségkezelés miatt degradálódott processzorok állapota nem kezelhető. Az extra garancia érvényesítése pedig szép gesztus, csak épp hónapokon át mindenkit hülyének néztek, a balszerencséseknek plusz pénzügyi ráfordítást jelentett, akár teljes platformváltással.

Eljött az AMD ideje?

Könnyen lehet, de a kisebbik gyártónak semmiképp sem szabad kapkodnia. A laptopokba szánt Ryzen AI sorozat a tesztek és felhasználói visszajelzések szerint remekül sikerült, az asztali Ryzen 9000-es termékcsalád pedig a napokban kerül a boltok polcaira, és szeptemberben az új alaplapok is megérkeznek. Szerver fronton az Epyc sorozat évek óta felfutóban van a remek teljesítmény-energiafelhasználás arány miatt, és az AI-ra kigyúrt Instinct-vonal is pár lépéssel az Intel előtt jár.

Százalékról-százalékra növekszik az AMD piaci részesedése, ami nekünk felhasználóknak remek hír. Az Intel természetesen nem pihen és nyalogatja a sebeit, szeptember 3-án lehullhat a lepel a Lunar Lake kódnevű Core Ultra 200V CPU-val szerelt laptopokról, októberben pedig asztali frontra fut be a Raptor Lake-hez képest akár 100 W-tal alacsonyabb energiafelhasználást igénylő Arrow Lake. Nem lesz ugyan nagy szeptemberi Intel rendezvény, de az év végéig történhet pár pozitív változás. Aztán hogy ezek látszanak-e majd a pénzügyi eredményeken? Nos, maradjunk annyiban, hogy Pat Gelsiner vélhetően sokat lapozgathatja mostanság a Bibliát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.