Hirdetés

10 éve titkosított, elfelejtett jelszót kellett feltörni, hogy megmentsenek 3 millió dollárnyi Bitcoint



|

Hónapokig tartott, és egy komoly szoftveres sebezhetőség kellett hozzá, de happy end lett a vége.

Hirdetés

Joe Grand egy híres hacker, aki elsősorban hardveres módszereket alkalmazva tör fel telefonokat és digitális pénztárcákat, hogy segítsen a tulajdonosoknak hozzáférni az elveszettnek tűnt kriptovalutájukhoz. 2020-ben egy digitális pénztárcából mentett meg 2 millió dollárt, tavaly egy Samsung okostelefont kellett feltörnie, hogy hozzáférjen a 6 millió dollárnyi valutához. Legújabb akciója két évvel ezelőtt kezdődött, amikor megkereste egy Michael nevű arc, hogy bizony elfelejtette a jelszavát, ezért nem fér hozzá a több mint 43 Bitcoinjához.

Hirdetés

Michael a RoboForm nevű jelszókezelővel generáltatta le a 20 karakterből álló jelszavát még 2013-ban, de azt nem tárolta a programban, hanem titkosította a TrueCrypt szolgáltatással. Ez a fájl viszont valamikor az évek során megsérült, így hozzáférhetetlenné vált a pénztárca. Grand - ahogy sokan mások is -  elsőre visszautasította a felkérést, de tavaly júniusban végül kötélnek állt, és egy német hacker cimborájával nekiestek a feladatnak. Ennek a történetét mesélik el az alábbi videóban.

Hatalmas szerencséjük volt, hogy a RoboForm abban az időben még a dátumot és az időt használta pszeudorandom-generátorként, így a jelszógenerálás helye és ideje tette egyáltalán lehetségessé a műveletet, ami így is elképesztő erőfeszítést igényelt a hackerektől.

A RoboForm egyébként 2015-ben kijavította ezt a hibát, így az azóta generált jelszavakat már elvileg  nem lehet így visszafejteni. Akinek viszont ilyen jelszava van, az talán jobban teszi, ha mihamarabb megváltoztatja azt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.