Hirdetés

Változnak a rezsicsökkentés szabályai, háztartások százezreit érinti



|

A kormány által tervezett módosítás minden bizonnyal hatással lesz majd az áramfogyasztási szokásainkra.

Hirdetés

Jelentősen megugrott a magyarországi naperőművek beépített kapacitása az elmúlt években, 2023-ban például 1632 megawattal nőtt, ami meghaladja az országban 2020-ig kiépült összes naperőműves kapacitást (1415 megawatt). Az értelemszerűen a napsütéses órákban felfutó termeléssel azonban van egy kis gond, az áram tetemes hányadát nem fogyasztjuk el, miközben jellemzően inkább este végezünk a villanyórát pörgető tevékenységeket (sütés-főzés elektromos tűzhelyen, mosás, elektromos autó töltése stb.), olyankor, amikor már nem termelnek a naperőművek.

A kormány azt szeretné, hogy a lakosság változtasson a szokásain, tehát az esti fogyasztásának minél nagyobb része tolódjon át a napközbeni órákra, és emiatt még idén novemberben létrehoz az Energiahivatal egy új lakossági villamosenergia-tarifatípust, megteremtve annak a lehetőségét, hogy megváltoztassák a bruttó 36 forint körüli rezsivédett áramár legnagyobb tételét jelentő 23,4 forintos rendszerhasználati díjat.

Hirdetés

Ennek a következményeivel várhatóan 2026-tól szembesül majd a felhasználók egy folyamatosan növekvő köre, egészen pontosan az okosmérőt felszerelő lakossági fogyasztók, valamint mikro- és kisvállalkozások. Jelenleg nagyjából 650 ezer ilyen felhasználót tartanak számon, de az év végére 800 ezren, egy-két éven belül már egymillióan is lehetnek. Okosmérőt azokban a háztartásokban kellett kötelezően felszerelni, amelyek áramfogyasztása az előző évek valamelyikében elérte a legalább 5000 kilowattórát.

Kivételt élveznek viszont az új elszámolás és tarifa alól azok a lakossági fogyasztók, akik 10 évnél nem régebben szereltettek napelemet a házukra, mert rájuk külön szabályok vonatkoznak, és csak ennek az intervallumnak a lejárta után gyarapodik velük az érintettek köre, felmenő rendszerben.

A kormány terveiről beszámoló Portfolio úgy tudja, hogy a korábban említett 23,4 forintos rendszerhasználati díj differenciálódhat, és három különböző zónaidő lesz minden napon belül az új rendszerben. Ezzel arra ösztönzik majd az okosmérővel rendelkező felhasználókat, hogy olyankor fogyasszanak többet, amikor több és olcsóbban megtermelt áram áll rendelkezésre.

A lap megjegyzi továbbá, hogy a kormány nemcsak a rendszerhasználati díjhoz nyúlhat hozzá, hanem hosszú távon a lakosság számára is bevezetheti a dinamikus árazást, magyarán a piaci ár függvényében változna a fizetendő összeg. Ha minden igaz, november 16-án születik döntés az új tarifák részletszabályairól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.