Hirdetés

Új lehetőség online vitákra: megkezdte működését az Online Platform Vitarendező Tanács



|

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének hazai átültetésével elindult az Online Platform Vitarendező Tanács.

Hirdetés

Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének (Digital Services Act, DSA) magyarországi bevezetése új jogorvoslati lehetőségeket teremtett az online platformokkal szemben, különösen azokban az esetekben, amikor a felhasználókat negatívan érintették például a cenzúrák vagy profilletiltások. A DSA célja egy biztonságosabb, átláthatóbb és méltányosabb online környezet megteremtése, és szabályozása révén a platformok által hozott döntések könnyebben megkérdőjelezhetők.

Ennek részeként Magyarországon megalakult az Online Platform Vitarendező Tanács (OPVT), amely a peren kívüli vitarendezés lehetőségét kínálja azoknak a felhasználóknak, akik sérelmesnek találják egy online platform döntését, például egy közzétett tartalom eltávolítását vagy egy profil letiltását. Az OPVT-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mint a Digitális Szolgáltatási Koordinátor tanúsította, és az új testület augusztus 29-én kezdte meg működését.

Hirdetés

Az OPVT tagjait Koltay András, az NMHH elnöke nevezte ki. A testület célja az, hogy hatékonyan segítsen a felhasználóknak vitáik megoldásában anélkül, hogy bírósághoz kellene fordulniuk. Az új jogorvoslati fórum megalakítása fontos lépés a felhasználói jogok védelmében, mivel a DSA által létrehozott egységes európai szabályrendszer biztosítja, hogy az online platformok tevékenysége átláthatóbbá és felelősségteljesebbé váljon.

A testület tagjai között szerepelnek neves jogi szakemberek, például Gosztonyi Gergely, Blazovichné Gellén Klára, Király Péter Bálint, Menyhárd Attila, Pogácsás Anett, Pünkösty András, Ződi Zsolt, Szilágyi Zsuzsanna és Trinn Gábor, akik az OPVT elnöki tisztségét is betöltik. Az OPVT-hez beérkező kérelmeket már várják, és céljuk a digitális szolgáltatások terén felmerülő viták gyors és hatékony rendezése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.