Hirdetés

Több millió felhasználó adatait szivárogtatta ki egy népszerű asztrológiai applikáció



|

Kiderült, hogy egy orosz hátterű alkalmazásról lehet szó, ez pedig további aggodalomra adhat okot.

Hirdetés

Holdciklusok, ősi rúnák, rituálék és tarot kártyák - csak egy töredéke azoknak a "funkcióknak", amelyeket a Cosmic Vibrations Inc. fejlesztői beépítettek a Moonly névre keresztelt, meglepően nagy népszerűségnek örvendő asztrológiai alkalmazásba. A felhasználók az utóbbi időben minden bizonnyal keserédes jóslatokat kaphattak, ugyanis mint kiderült, lényegében minden általuk megadott érzékeny adat nyilvánosan hozzáférhető a Moonly adatbázisában.

A Cybernews kutatói még júniusban bukkantak rá arra a vállalathoz tartozó Google Cloud Storage tárolóra, amely a Moonly applikációt is kezeli. Az adatcsomagban minden olyan adatot megtaláltak, amelyek optimális körülmények között szigorúan védve vannak.

Hirdetés

Ezek között szerepeltek például az adminisztrátori belépési adatok, de mind a hatmillió Moonly-felhasználó érzékeny adataira is rábukkantak. Utóbbiak között még az egyes fiókok létrehozásának GPS-koordinátái is szerepeltek. Ezek az adatok rosszindulatú felek kezébe kerülve kifejezetten problémásak lehetnek, tekintve, hogy a legtöbben az otthonukból regisztráltak.

A portál továbbá orosz kötődésre utaló jeleket is feltárt a Moonly üzemeltetőjénél. Mint kiderült, a vállalat hivatalosan az Egyesült Államokba, egészen pontosan San Franciscóba van bejegyezve, viszont maga az irányítás nagy valószínűséggel Oroszországból zajlik. Erre szintén az adatbázisból következtettek, ahol megállapították, hogy a munkavállalók nagy része Oroszország, Belarusz és Indonézia területéről lépett be a rendszerekbe. Az adminisztrátori jogkörrel rendelkezők vezetéknevei is orosz érdekeltséget sejtetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.