Hirdetés

Titokban készül az Amazon mesterséges intelligenciája, ami köröket verhet a ChatGPT-re



|

A kiszivárgott információk alapján akár már idén ősszel bemutatkozhat a Metis kódnév alatt futó projekt végeredménye.

Hirdetés

Bár az Amazon évek óta digitális asszisztense, Alexa tökéletesítésén ügyködik, a Business Insider legutóbbi értesülései alapján úgy tűnik, hogy a vállalat emellett már javában dolgozik saját mesterséges intelligenciára épülő chatbotján, amivel elsősorban a ChatGPT-re szeretne rálicitálni. A hírek szerint a Metis kódnév alatt futó projekt a vállalat saját, Olympus névre keresztelt nagy nyelvi modelljét használhatja.

Utóbbiról egyébként meglehetősen keveset tudni, többnyire csak szivárgások és iparági pletykák formájában lehetett hallani róla. Ezek alapján az Olympus kétbillió paraméterrel (ezek a modell bemeneteinek és kimeneteinek alapvető egységeit jelentik) dolgozhat, ami nem mellesleg kétszer több, mint amennyit a ChatGPT mögött zakatoló GPT-4 használ. Nyilvánvalóan a magasabb paraméterszám csak egy tényező a sok közül, ám pusztán ezen változó alapján egy jobban, hatékonyabban működő modellre asszociálhatunk.

Hirdetés

A jelentés szerint az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy is aktívan részt vesz a projektben, mi több, személyesen irányítja a fontosabb folyamatokat. Ha minden igaz, a belső tesztelés is elkezdődött, ami azt jelenti, hogy akár idén ősszel sor kerülhet a vállalat mesterséges intelligenciájának formális leleplezésére.

Az Amazon egyébként egyike azon kevés nagyvállalatoknak, amelyek még nem mutatták be saját,  fogyasztói használatra szánt generatív mesterséges intelligenciájukat. Bár az Android Authority szerint az Amazon kutatói korábban rossz viccként hivatkoztak a kétbillió paraméteres nyelvi modellre - ezt egyébként azzal indokolták, hogy a vállalatnak nincs elegendő grafikus processzora ahhoz, hogy ily módon tanítsák be a nyelvi modelleket -, érdemes lesz szemmel tartani a projektet, lehet, hogy valóban nagy dobásra készül a cég.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.