Hirdetés

Pillantás alapján irányított világítás: a Ford áttörést hozhat az autók fényszóróinak fejlesztésében



|

Fontos innovációt jelenthet majd a Ford által tervezett új fényszóró.

Hirdetés

A Ford jelentős előrelépést érhet el az autók fényszóróinak technológiájában, amely forradalmasíthatja a járművek biztonsági rendszereit. A vállalat egy olyan új fényszóró rendszeren dolgozik, amely képes az autós pillantásának iránya alapján módosítani a fény vetítési szögét. A szabadalmi kérelmet a 2023 januárjában nyújtották be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO), és a közelmúltban tették közzé a részleteket.

A szabadalmi dokumentáció szerint a rendszer egy kormányozható fényszórót ír le, amely a vezető szemének mozgásával összhangban állítja be a világítás irányát. Ez azt jelenti, hogy ha a sofőr például az úttest szélére pillant, a fényszórók abba az irányba fordulnak, hogy jobban megvilágítsák a potenciális akadályokat, például gyalogosokat vagy kis állatokat, amelyek a hagyományos rendszerek esetleg nem érzékelnének.

Hirdetés

A jelenlegi adaptív fényszórók is képesek már alkalmazkodni a kanyarodásokhoz, azonban a Ford új rendszere egyenes útszakaszokon is hatékonyabb lehet. Ez különösen hasznos lehet többsávos utak középső vagy bal oldali sávjaiban, ahol a vezetőnek fokozott figyelemre van szüksége a környezetében.

A Ford szerint a hagyományos objektumészlelő rendszerek nem mindig képesek azonosítani minden lehetséges akadályt, míg a külön szem- vagy fejmozgás-követő rendszerek túlságosan érzékenyek lehetnek, ami téves riasztásokat eredményezhet. A vállalat ezért egy kombinált megoldásban látja a jövőt, amely a sofőr tekintetének irányát követve állítja be a fényszórók szögét.

A szabadalomban leírt biztonsági funkciók között szerepel egy beépített időzítő, amely biztosítja, hogy a fényszórók egy meghatározott idő elteltével visszatérjenek a normál állapotba, ha a sofőr tekintete már nem igényli az extra megvilágítást. A vezetőnek ugyanakkor lehetősége lesz kikapcsolni ezt a funkciót, ha szükséges.

Ez az innováció jelentős lépést jelenthet az autók biztonságának növelésében, különösen éjszakai vezetés során, ahol a látási viszonyok kritikusak a balesetek elkerülése szempontjából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.