Hirdetés

Lehet, hogy könnyű megoldásnak tűnik, de borzasztó ötlet a gyereket telefonnal lenyugtatni



|

Egy hazai tanulmány ismét rávilágít a már nem is új problémára: az okoseszköz nem lehet bébiszitter.

Hirdetés

A digitalizáció korában a tudatos szülői lét hatalmas kihívások, nehézségek elé állítja az embereket, akiknek egyszerre számtalan fronton kell helytállni egy rohanó világban. Nem csoda, hogy sokszor az a pár lopott óra, amíg a gyerek csöndben van, leköti valami a figyelmét nagyon jól jön, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik az okostelefon, ami rendszerint pillanatok alatt (szinte szó szerint) képernyővédőre teszi a folyamatosan hisztiző, meg nem nyugvó kisgyermeket.

Évek óta igyekeznek hangsúlyozni a szakemberek, hogy ez hatalmas tévedés, sokkal nagyobb gondot okozunk ezzel a "módszerrel", mint hinnénk.

Az ELTE Etológiai tanszékének közleményéről számolt be a 24.hu, amelyben egy friss kutatás (nem meglepő) eredményeiről számolnak be a hazai szakértők, akik szerint a digitális eszközök alkalmazása hosszú távon nem segít a kisgyerekek hisztijének kezelésében, hanem súlyosbítják az érzelemszabályozási problémákat. Legutóbbi vizsgálatukban kiderült, hogy a telefonos tartalmakkal lenyugtatott gyerekek gyengébb indulatkezelési készségeket mutatnak, ráadásul a digitális eszközök figyelem szabályozását is negatívan befolyásolták náluk.

Hirdetés

És mit lehet tenni mégis? A gyors megoldások keresése helyett segíteni kell a gyermeknek felismerni saját érzelmeit.

"A dühkitörések és hisztik a gyermeki lét velejárói, azonban az, hogy a szülők hogyan kezelik ezeket, hatással lehetnek a gyermek érzelmi fejlődésére"

- írja Konok Veronika, a tanulmány első szerzője. Véleménye szerint hasznos lehet, ha a hisztis, nyűgös, szorongó gyermeknek a szülő visszatükrözi érzelmeit, megpróbálja megfogalmazni, mi lehet a gyerek frusztrációjának az oka.

Felismerni az érzelmeket, és megtanulni szabályozni azokat kifejezetten fontos lépés a fejlődésben, ezeket külső segítséggel nem lehet sem elnyomni, sem megúszni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.