Hirdetés

Kínában madárnak álcázott drónok segítik a kommandósok munkáját



|

A galambra és hollóra hajazó szerkezeteket felderítésekhez és bevetésekhez is használják.

Hirdetés

A technológia fejlődése során számos olyan találmány született már, melynek hasznosítása attól függ, hogy ki és milyen célból alkalmazza. A drónok például használhatók áruszállításra és tűzoltásra is, ám széleskörűen alkalmazzák katonai műveletek végrehajtására is megfigyeléstől a bombázásig. Egy kínai különleges bevetési csoport most egy hasonló eszközt vett fel a repertoárjába, ami ráadásul valami egészen más dologra hasonlít első ránézésre.

Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy nem minden az, aminek látszik. Nemrégiben egy Safari-reklámban tűntek fel olyan nyomkövetők, amelyek madárra hasonlítottak, de egy kínai katonai csoport most még ennél is tovább megy. Az általuk kifejlesztett drónok szinte megtévesztésig hasonlítanak létező madárfajokra.

A galambot, hollót és más madárfajokat mintázó szerkezeteket a kínai Csiáloung Kommandó fogja használni munkája során. A közösségi oldalakra felöltött videón feltűnő szerkezetek, melyeket egy különleges katonai egység tagjai használnak, különböző méretűek és feltehetőleg változatos feladatokban vennék hasznukat.

Hirdetés

A magyarul Tengeri Sárkányok néven futó kommandós egység a Népi Felszabadító Hadsereg tengerészgyalogságához tartozik. Többek között őket vetették be a 2015-ös jemeni válság idején végrehajtott evakuálás, és két évvel később az Adeni-öbölben lezajlott kalóztámadások során is. Azt remélik, hogy a most megalkotott eszközöket széles körűen tudják majd használni küldetéseik során.

Érdekes, hogy most valósul meg először élesben ez a koncepció, hiszen már a hidegháború alatt is voltak hasonló kezdeményezések az amerikai hadsereg részéről. A legvalószínűbb, hogy a technológia hiányosságai és kiforratlansága miatt nem bizonyult akkor egyetlen projekt sem működőképesnek. Most, hogy a kínaiaknál megvalósult a program, bizonyára más országok hadseregei is próbálkoznak majd.

A biometrikus drónok egyébként tényleg megtévesztésig hasonlítanak az igazi madarakra, ami egy új korszakot hozhat el az alternatív hadviselés terén. Mivel nehéz őket kiszúrni, és alapvetően nem veszélyforrásként tekintünk rájuk, komoly kockázatot illetve fegyvertényt jelenthetnek egy háborús esemény során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.