Hirdetés

Kína elirigyelte Elon Musk egyik projektjét



|

Ők is a Neuralinkhez hasonló agyi interfészt terveznek megalkotni.

Hirdetés

A technológia fejlődése az elmúlt évtizedek során az élet szinte minden területét érintette. Nagy jelentőségű innovációk jelentek meg szép számmal a közlekedésben, az építőiparban, az informatikában és az energetika terén is. Ezek mindegyike nagy horderejű, ám mégis az egyik legfontosabb terület az ember életminőségének javítása tekintetében az orvostudomány.

Az új gyógyszerek, műtéti eljárások és segédeszközök egész sora segít minket úrrá lenni nyavajáinkon. Talán nem a legfontosabb, de mégis a legnagyobb nyilvánosságot kapott újítás azonban Elon Musk nevéhez kötődik. A milliárdos vízionárius néhány éve megalapította Neuralink nevű cégét, melynek kitűzött célja, hogy egy beültetett agyi interfész segítségével bénult végtagú betegeknek biztosítson bizonyos fokú önállóságot.

A botrányoktól övezett állatkísérletek után a tavalyi év végén végül megtörtént az első emberen végzett beültetés, melynek alanya egy apró hibától eltekintve sikeresen tudja használni a korszakalkotó találmányt. Mindeközben Kína úgy döntött, hogy egy hasonló projektbe fog, és már meg is tette az első szükséges lépéseket ebbe az irányba.

Hirdetés

Sajtóértesülések szerint először egy bizottságot fog felállítani, melynek az lesz a feladata, hogy szabványokat, irányelveket fogalmazzon meg az interfész működésével kapcsolatban. A kínai szakminisztérium nemrég adott ki egy tervezetet a munka megkezdéséhez. A bizottság felkérte a tudományos világ és az ágazat szakértőit, hogy tegyék meg észrevételeiket a projekttel kapcsolatban.

Bár a Neuralink úttörő szerepe elvitathatatlan, ez még mindig egy meglehetősen új kutatási terület, benne számos nyitott kérdéssel. Az új kínai kezdeményezés amerikai elődjéhez hasonlóan egy olyan agyi implantátum megalkotását tűzte ki célul, mely az agyból érkező jeleket egy külső eszköz - például robotkar - vezérlésére használja.

A közelmúltban Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította az iparág képviselőit, hogy dolgozzanak többet a hazai innováción. Ennek jelentősége abban áll, hogy kijátsszák a nyugati cégeknek a stratégiai fontosságú technológiákkal - például a chipekkel - kapcsolatos korlátozásait. Ennek érdekében Kína akár dollár milliárdokat is hajlandó áldozni.

Kínában egyébként nem számít teljesen újdonságnak az agyi beültetés gyakorlata, ráadásul márciusban egy bénult beteg a Tsinghua Egyetemen kapott beültetésének köszönhetően állítólag visszanyerte mozgásképességét. Az újonnan felállított bizottság hónap végéig várja az észrevételeket, véleményeket az élet minden területéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.