Hirdetés

Hackerek okozták egy tehén halálát



|

Halálos kimenetelű kibertámadásra került sor Svájcban.

Hirdetés

Abból kiindulva, hogy előszeretettel veszik célba egészségügyi intézmények gyengén védett rendszereit is, nem túlzás kijelenteni, hogy a fejüket bűnözésre adó hackerek számára nem léteznek tabuk, ezért aztán azon sem lepődünk meg, hogy már a mezőgazdasági vállalkozások sincsenek biztonságban tőlük. A svájci Hagendornban egy tejgazdaságot ért kibertámadás a közelmúltban, ami tragédiát okozott.

Az Agrarheute beszámolója alapján ismeretlenek zsarolóvírust juttattak egy helyi gazdálkodó számítógépére, amiről a tehenészetben alkalmazott fejőrobot vezérlése zajlott, és amin keresztül kulcsfontosságú adatokat lehetett leolvasni az állomány egészségi állapotáról. Miután észrevette, hogy nem érkeznek adatok, először szolgáltatáskimaradásra gyanakodott a gazda, de aztán a fejőrendszer gyártója tájékoztatta, hogy meghackelték.

Hirdetés

Nem sokkal utána jelentkeztek az elkövetők is, akik közel 3,6 millió forintnak megfelelő összeget kértek azért, hogy ismét hozzáférést kapjon a rendszerhez. A gazdálkodó fontolóra vette, hogy fizessen, ám végül úgy gondolta, hogy nem dől össze a világ, ha nem kap adatokat a termelt tejmennyiségről, mivel a fejőrobot számítógépes és hálózati kapcsolat nélkül is el tudta látni a feladatát.

Úgy tűnt tehát, hogy a kiberbűnözők okozta kár elhanyagolható, a tejgazdaság üzemelhet tovább, a történet azonban mégis tragikus fordulatot vett, amikor kiderült, hogy komoly gond van az egyik vemhes tehénnel: elpusztult a borja méhében. Ugyan megpróbálták megmenteni az állatot,  de későn jött a segítség, az állatorvosnak végül el kellett altatnia, hogy véget vessenek a szenvedéseinek. Ha rendeltetésszerűen működött volna a rendszer, akkor időben fel lehetett volna ismerni a vészhelyzetet, így viszont mintegy két és félmillió forintnyi kár érte a hagerdorni gazdát, amiben benne vannak az állatorvosi beavatkozás és a számítógép lecserélésének költségei is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.