Hirdetés

Elhalasztotta a SpaceX az első, történelmi jelentőségű magánűrsétájának startját



|

Később kerül sor a Polaris Dawn névre keresztelt misszió rajtjára, ugyanis jelen pillanatban életveszélyes lenne az utazás.

Hirdetés

A SpaceX még július elején jelentette be, hogy a tervek szerint a hónap utolsó napján indítja útnak történelmi jelentőségű misszióját, a Polaris Dawnt. A magánküldetés keretein belül négy nem hivatásos űrhajós lépne ki a világűrbe, ami mind a cég, mind pedig az űrkutatás szempontjából fontos esemény lenne. A vállalat azonban nem sokkal a júliusi rajt előtt bejelentette, hogy elhalasztja a missziót, melynek okaként az időközben szintén esedékessé vált Crew-9 augusztus 18-i indítását jelölték meg. Az augusztus végére átütemezett küldetést most újfent elcsúsztatták.

A SpaceX nemrégiben erősítette meg, hogy héliumszivárgás miatt (a hélium egy nem gyúlékony gáz, amelyet javarészt a rakétaüzemanyagok nyomás alá helyezésére használnak) miatt legalább 24 órával eltolja az első magánűrséta startját, mert jelen körülmények között az utazás életveszélyes lenne - derült ki az AFP francia hírügynökség jelentéséből. A műveletet végrehajtó csapat az eredeti tervek szerint a mai napon indult volna Floridából, viszont a mostani halasztás következtében erre leghamarabb már csak szerdán kerülhet sor.

Hirdetés

A misszió során négy ember kap lehetőséget arra, hogy egy magánküldetés keretein belül elhagyják az űrhajójukat és kilépjenek az űrbe. A leendő utasok közül ketten a SpaceX munkatársai, Sarah Gillis és Anna Meno, a parancsnok, az amerikai milliárdos Jared Isaacman, míg a pilóta az üzletemberhez közel álló Scott Poteet.

Isaacman egyébként 2021-ben már járt az űrben egy másik, általa bérelt SpaceX-küldetésen, az Inspiration4-en - erre Gillis maga képezte ki. A négy leendő utas intenzíven készült az ötnapos misszióra; űrsétájukat élőben közvetítik majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.