Hirdetés

Döbbenetes, milyen sebességgel rakja ki a Rubik-kockát ez a robot



|

Ha rosszkor pislogsz, akkor nem is látod, mit művelt a robot.

Hirdetés

Egy japán robot rekordot döntött a Rubik-kocka kirakásában, az intelligens gép szinte egy szempillantás alatt végezte el a feladatot. A Mitsubishi Electric Corporation által kifejlesztett TOKUI Fast Accurate Synchronized Motion Testing Robot (TOKUFASTbot) az elektronikai gyártás automatizálásának fejlesztését szolgálja. A robot hat karját többtengelyes motorok és nagysebességű kamerák vezérlik, mindez egy ipari számítógéphez kapcsolódik. A rendszer minden egyes karját 90 fokkal képes elfordítani mindössze 0,009 másodperc alatt.

Május 21-én a TOKUFASTbot mindössze 0,305 másodperc alatt oldotta meg a 3x3x3-as Rubik-kockát, ezzel új Guinness világrekordot állítva fel. Korábban az MIT egyik robotja tartotta a rekordot 0,38 másodperccel, amelyet 2018-ban mértek. Az emberi rekord, amit Max Park 2023 júniusában produkált, 3,13 másodperc.

Hirdetés

A Mitsubishi bemutató videójában lassított felvételeken látható a TOKUFASTbot működése. Május 7-én a robot 0,204 másodperc alatt is kirakta a kockát, de ez a kísérlet nem felelt meg a Guinness World Records szabályainak.

Egy nemrégiben hatályon kívül helyezett védjegy miatt a vállalat kirakóskockának nevezi a Rubik-kockát a közleményben. Ez a logikai játék híresen bonyolult és nehéz, de a mesterséges intelligencia számára ma már nem jelent akadályt. A TOKUFASTbot MI-rendszere képes a panelek színeit a helyzet, a megvilágítás és az árnyékok legkisebb változásai alapján megkülönböztetni, amit a hagyományos színérzékelők nem tudtak.

Ez a technológiai bravúr nemcsak a rekorddöntést jelentette, hanem új mércét állított az automatizálás és a mesterséges intelligencia terén, bemutatva, hogy a robotok a legösszetettebb feladatokat is hihetetlen gyorsasággal és pontossággal képesek végrehajtani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.