Hirdetés

Befenyítette a mesterséges intelligenciával nyomuló cégeket az egyik nagy zenei kiadó



|

Újabb front nyílt az AI és a szerzői jogaikat védő zenészek között.

Hirdetés

Az általános vélekedés szerint a generatív technológia ugyan még mindig gyerekcipőben jár ahhoz képest, amit néhány év múlva fogunk látni, ám a rendelkezésre álló eszközök már most is alkalmasak arra, hogy többé-kevésbé élethűen másolják le egy író stílusát, vagy egy előadó képmását és hangját, a művészvilág pedig cseppet sem veszi ezt jó néven, egyre nagyobb hangot adva a nemtetszésének.

Hollywoodot például egy hónapokon át tartó színész- és írósztrájk bénította meg, amelyben fontos szerepet játszottak a mesterséges intelligenciával szembeni garanciákra vonatkozó követelések, nemrég pedig 200 zenész, köztük világhírű nevek írtak nyílt levelet az AI ellen, ami szerintük veszélyt jelent a személyazonosságukra és a megélhetésükre. Ez viszont csak a kezdet volt, a jelek szerint ugyanis most tovább szélesedik a háború a zeneipar és a mesterséges intelligenciás piac szereplői között.

Hirdetés

A Bloomberg hírügynökség értesülése alapján a világ egyik legnagyobb zenei kiadója, a többek között Adele-t, Billy Joelt és Beyoncét is képviselő Sony Music Group több mint 700 AI-cégnek és streaming platformnak küldött figyelmeztető levelet, amelyben megtiltotta a címzetteknek a jogvédett tartalmai engedély nélküli felhasználását a különféle mesterséges intelligenciás rendszerekben.

A vállalat álláspontja szerint a jóváhagyás nélküli felhasználás elveszi az előadóktól a kompenzációt és az irányítást a saját munkájuk felett. A Bloomberghez is eljutott levél a szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat, köztük a zenét, a művészeti alkotásokat és a dalszövegeket felhasználó AI-rendszerek "képzését, fejlesztését vagy kereskedelmi forgalomba hozatalát" nevezi meg problémás tevékenységekként. Cikkünk írásáig a kiadó nem kommentálta a lépést.

Mindenesetre nem a Sony Music az egyetlen zenei kiadó, amely harcba szállt a jogaiért, a TikTok és a Universal Music között ugyanis hónapokon keresztül állt a bál az előadóknak juttatott kompenzáció miatt, melynek következtében a céghez tartozó zenészek dalai elérhetetlenné váltak a platformon, mígnem a feleknek sikerült megegyezniük, a mesterséges intelligenciával szembeni védelmi garanciákat is támasztva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.