Hirdetés

A legnépszerűbb videómegosztót is ellepték a pornográf hirdetések



|

A Google egyelőre nem képes úrrá lenni a YouTube-ot sújtó fiaskón.

Hirdetés

Bár a Google indulása óta igyekszik a lehető legszigorúbban távol tartani a felnőtt tartalmakat a YouTube-tól, ez nem mindig sikerül maradéktalanul. Előfordultak már ezzel kapcsolatban kisebb hibák, de összességében elmondható, hogy a vállalat következetesen betartja a nyíltan szexuális tartalmakkal kapcsolatos korlátozó irányelvét. Legalábbis ez eddig így volt.

Az elmúlt időszakban ugyanis - egymástól független bejelentések szerint - elszaporodtak az oldalon az egyébként korlátozás hatálya alá eső hirdetések. Bár a Google azt állítja, hogy mindent megtesz a probléma orvoslásáért, ám idáig úgy tűnik, hogy nem járt maradéktalan sikerrel.

Egy internetes szaklap szerint a probléma hónapokkal ezelőtt kezdődött, és a keresőóriás hiába bagatellizálja, időről időre újra feltűnik egy hirdető, aki megszegi a szabályokat. Az egyik hirdetett appot például, ha nem is konkrét aktussal reklámozzák, egy olyan mozdulatsor látható rövid, ismétlődő posztjában, mely nem sokat bíz a fantáziára a promózott tartalom jellegének tekintetében.

Hirdetés

Felhasználók sora jelezte már a Google felé a problémás, alapelveket sértő reklámot, és a vállalat válaszában meg is ígérte, hogy intézkedik ez ügyben, de probléma visszatérő jellege mégis azt jelzi, hogy valami nincs rendjén. Eddig legalábbis a digitális világ platformokat védő erkölcscsőszei mindig a rossz zsarut játszották: először ütöttek, aztán kérdeztek.

Mindemellett a problémás tartalmakat erősítő botok is megjelentek az oldalon, amelyek valós személy látszatát keltve próbálják a böngésző személy figyelmét felhívni valamilyen erotikus tartalomra. Árulkodó lehet, hogy ezeknek a kamuprofilra épülő digitális entitásoknak már a profilképei is erotikus tartalmúak.

Minden kapcsolódó felkérdezés esetében a korábbi nyilatkozataira és hivatalos irányelveire szokott mutogatni a Google. Való igaz, hogy a portál nem szokott magának lelkiismereti problémát csinálni abból, hogy akár milliós nagyságrendben töröljön gyanús felhasználói fiókokat, és ma már AI is segíti az üzletszabályzatát sértő tartalmak szűrésében, ám úgy tűnik, hogy ez még mindig nem elég.

Az üldözött hirdetők módszerei folyamatosan finomodnak, és igyekeznek minden lehetséges módon kijátszani a tevékenységüket ellehetetleníteni szándékozó szabályozást. Ez azért rendkívül problémás, mert a Google elsősorban a hirdetésekből tartja fenn magát. Az pedig komoly presztízs veszteséget jelenthet számukra, ha nem képesek betartani, betartatni a gyermekvédelemmel kapcsolatos vállalásaikat, és biztonságos platformot biztosítani a kiskorú felhasználóknak is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.