Hirdetés

A korlátlan energia már nem álom?



|

Megoldottak egy nagy problémát, ami komoly gondot jelentett eddig a fúziós reaktoroknál.

Hirdetés

Amerikai kutatók két innovatív megoldást javasolnak a fúziós reaktorok fejlesztésére, amelyek segíthetnek megóvni a szerkezeteket a rendkívül magas hőmérséklet káros hatásaitól. A fúziós erőművekben rejlő lehetőségek, mint például a gyakorlatilag korlátlan és tiszta energia előállítása, évek óta a tudományos kutatások középpontjában állnak. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Princetoni Plazmafizikai Laboratóriumában (PPPL) dolgozó kutatók két fontos fejlesztést dolgoztak ki e cél elérése érdekében.

Az első megoldás a "lítiumgőz-barlang" elnevezésű technológia, amely a fúziós reaktor hőkezelésére szolgál. Számítógépes szimulációk segítségével a kutatók megállapították, hogy ezt a barlangot a tokamak (fánk alakú fúziós reaktor) aljának közelében érdemes elhelyezni. Ez a barlang hatékonyan vezeti el a felesleges hőt a plazmából anélkül, hogy negatív hatással lenne a fúziós reakcióra, így segít megvédeni a reaktor falát a szélsőséges hőtől.

Hirdetés

A második javaslat szerint a reaktor belső falát porózussá kell tenni. Ez lehetővé tenné, hogy a folyékony lítium a fal azon részeire vándoroljon, ahol a legnagyobb a hőterhelés, ezáltal hatékonyabban hűtve a szerkezetet.

Ezek az új technológiák kulcsfontosságú lépések lehetnek abban, hogy az emberiség közelebb kerüljön a fúziós energiával kapcsolatos álmok megvalósításához, amely korlátlan, tiszta energiát biztosíthatna a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.