A cukortöltetű akkumulátor belsejében enzimek dolgozzák fel az alapanyagot – ami lehet cukor, vagy bármilyen cukortartalmű szirup, üdítő stb. – és állítanak elő elektromos töltéseket. Az akkumulátor teljes egészében környezetbarát, lebontható anyagokból készül, míg működés közben keletkező mellékterméktől sem kell tartanunk – a melléktremék víz és széndioxid, melyek teljes mértékben ártalmatlanok.
A tesztek során a kutatók különböző cukros anyagokal próbálkoztak, mint példáául glükóz, cukros üdítők, szénsavas cukros üdítők stb. Az próbálkozások során a szénsavas üdítők teljesítettek a legrosszabbul, míg a több alapanyag esetében igen jó eredményeket kaptak: háromszor-négyszer tovább bírják, mint a Li-ion akkumulátorok.
A tanulmány rámutat arra, hogy a megújuló erőforrásokra épülő üzemanyagcellás megoldások szobahőmérsékleten hatékonyabbak, tisztábbak és a környezetre kevésbé ártalmasak, mint a jelenleg alkalmazott fémre alapozott akkumulátorok és elemek. Sajnos a cukros üzemanyagcellás eljárás egyelőre csak normál környezeti körülmények között működik kielégítő hatásfokkal, így a jelenlegi feljesztések ennek tökéletesítésére, illetve kiterjesztésére összpontosulnak.