Tegnap indult a Békési Pálinka Centrum internetes pálinkafőzdéje és lefolyt az első párlat, amelyet távvezérléssel, száz kilométerről készítettek. Nem kell a főzdébe utaznunk ahhoz, hogy elkészíttethessük kedvenc párlatunkat.
Mostantól egy weboldalon keresztül működtethető vezérlőpult segítségével bárki betöltheti otthonról a cefréjét, beállíthatja a főzés hőfokát és megfőzheti a saját ízlése szerinti pálinkát. Az egyszerre valós és virtuális eseményt közösségi oldalon is követhetik az érdeklődők.
A több mint kétszázmilliós beruházásként létrejött pálinkaszentélyben az első, nyitópárlat egy cabernet franc szőlőből készült pálinka volt. A Békés városának közepén található Pálinka Centrumban van kóstolóterem, a gyerekeknek külön játszószoba épült és egy embernagyságú élményhordót is kihelyeztek a teremben.
Úgy tűnik, hogy egyelőre nem érhető el a létesítmény weboldalán olyan link, ahol nekikezdhetnénk a főzésnek, az első párlat elkészítése valószínűleg csak az ünnepélyes nyitóüzemet képezte. A Centrum vezetője úgy nyilatkozott, hogy létesítmény összes szolgáltatása megnyílik az év végére, köztük a pálinkatrezor, ahol akár hosszú időn keresztül érlelhető és pihentethető a párlat.
A Békési pálinkafőzde 1984-ban kezdte meg működését, ahol 1988-től egy gőzmozdony segítségével főzték a pálinkát. Az üzem gyorsan túlnőtt a kis vonat teljesítőképességén, azóta pálinka- és vasúttörténeti múzeumként működik, amely továbbra is szívesen várja látogatóit a komplexumtól öt percnyire.