Hirdetés

A bíróság szerint az e-mail nem magánlevél



|

Hirdetés


A döntés szabad kezet ad az internet és e-mail szolgáltatóknak, hogy kémkedjenek ügyfeleik után, vélekednek a felháborodott jogvédők.




A fellebbviteli bíróság keddi döntésével helyben hagyta az első fokú bíróság döntését, amely elvetette a Bradford C. Councilman ellen emelt lehallgatási vádat. A férfi a ritka könyvek felkutatására szakosodott Interloc cég alelnökeként 1998 januárjában utasította beosztottait, írjanak számítógépes programot, amellyel nyomon tudják követni az ügyfeleiknek címzett e-mail üzeneteket a rivális Amazon.comtól. Councilman ellen a Wiretap Actre hivatkozva emeltek vádat, amely megtiltja, hogy magánszemély feltartóztathasson kommunikációt, de a fellebbviteli bíróság bírája - Juan Torruella - szerint a törvény nem tiltja meg, hogy egy internet vagy e-mail szolgáltató beleolvasson a szerverein lévő levelekbe.



A bíró elismerte, hogy a törvény nagyobb védelmet biztosít a telefonos és szóbeli kommunikációnak, mint az elektronikusnak. „Látható, hogy a törvény nyelve elavult a jelen technológiai realitásaihoz képest, de nem a bíróság dolga, hogy új értelmezést adjon a törvénynek, ahol a törvényhozók egyértelműen fogalmaztak”, olvasható az indoklásban. A jogvédő Center for Democracy and Technology és az Electronic Frontier Foundation szerint a fellebbviteli bíróság azzal, hogy tárolásként értelmezte a szerveren egy ezredmásodperc alatt áthaladó e-mail kiszolgálását, szabaddá tette az e-mailek elolvasását a szolgáltatók és a bűnüldözés számára, amire így lényegében bírói engedélyt sem kell kérniük.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.