Hirdetés

Nagyot fejlődhetnek ray tracingben a következő generációs Radeon videokártyák



|

Mióta létezik a technológia, az Nvidia köröket ver az AMD-re, de talán a következő generációval ez megváltozik.

Hirdetés

Az Nvidia néhány évvel ezelőtt a zászlajára tűzte a sugárkövetést. Akkora hangsúlyt fektetett az új technológiára, akkora potenciált látott benne, hogy még a GTX szériát is nyugdíjba küldte, hogy helyét az RTX vegye át. Az AMD azóta is csak vergődik ezen a téren, de ha igazak a pletykák, ez idén megváltozhat, hála az új hardvernek.

Egy ismert és megbízható szivárogtató, Kepler_L2 osztotta meg, hogy a következő generációs, RDNA 4-es Radeon kártyák már egy teljesen új ray tracing implementációt használnak majd. Az nem derült ki, hogy a hamarosan érkező, várhatóan Radeon RX 8000-es sorozat tagjai mekkora teljesítménybeli ugrást kínálnak majd, a hardveres fejlesztés mindenesetre azt jelenti, hogy az AMD-nél nagyobb hangsúlyt fektetnek a technológiára.

Hirdetés

Az RDNA 3 RT implementációja még szinte teljes egészében az RDNA 2-es megoldásra épült kisebb módosításokkal, és bár ez a jövőben változik, Kepler továbbra is azon az állásponton van, hogy a királykategóriában nem áll rajthoz az AMD, vagyis az RTX 5080 és RTX 5090 kártyáknak nem lesz ellenfele. Voltak ugyan arra vonatkozó pletykák, hogy készül egy kártya, ami a Radeon 7900 XTX teljesítményének dupláját kínálja, de a legutóbbi adatbányászat alapján arra következtethetünk, hogy ezt törölték.

Az AMD fejlesztései azért is érdekesek, mert várhatóan a PlayStation 5 Pro konzolba is a pirosak grafikus chipje kerül, ami ugyan RDNA 2 architektúrával dolgozik, de állítólag az alap PS5 teljesítményének négyszeresét kínálja sugárkövetés tekintetében. Ezzel pedig jobbnak ígérkezik ilyen téren mint akár azok a már RDNA 3-as GPU-k, amik önmagukban többe kerülnek egy PS5-nél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.