Hirdetés

Borzalmas munkát végzett, ezért hamar ki kellett rúgni a világ első, mesterséges intelligencián alapuló papját



|

Bizarr eset bizonyítja, hogy még az AI sem mindenható technológia.

Hirdetés

A mesterséges intelligencián rengeteg pénzt kereső Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang egy interjúban nemrég többek között arról is beszélt, hogy habár ez a technológia óriási dolgokat vihet véghez a gyógyszerkutatástól az univerzum felfedezéséig, lesznek olyan körülmények, amelyek között sosem lehet majd nélkülözni az embert.

A világ első AI-papjának  csúfosan zárult karrierje mintha csak a cégvezetőt igazolná, az algoritmusokkal hajtott lelki vezető ugyanis olyan rossz munkát végzett, hogy rövid úton meg kellett fosztani a reverendától.

Hirdetés

A mesterséges intelligencián alapuló pap ötletével nem a katolikus egyház, hanem egy civil érdekvédelmi csoport, a hetvenes években alapított Catholic Answers állt elő. Így született meg az április közepén elérhetővé tett Justin atya, akinek a katolikus hitről kellett volna tanítania az érdeklődőket, de végül felsült a feladattal, és hamarosan munka nélkül marad.

Ahogy egy X-felhasználó beszámolt róla, az AI-lelkipásztor felajánlotta az Eucharisztiát a híveknek, amit csak egy valódi pap tehetne meg, valamint még gyónásokat is fogadott, ami szintén tilos lenne, és óriási adatvédelmi kockázatot is rejt magában. A Futurism cikke alapján pedig a program mindemellett félrevezető módon azt állította magáról, hogy ő egy igazi pap, aki Assisiben él, és már gyermekkora óta erős elhivatottságot érzett a pálya iránt.

Ehhez képest viszont az AI még hitbéli kérdésekben sem volt a helyzet magaslatán: egy katolikus újság, a The Pillar munkatársának kérdésére válaszolva például azt írta, hogy szükség esetén víz helyett akár a Gatorade nevű üdítőben is megkeresztelheti a gyerekét. Mindezek fényében Justin éles kritikák és nevetség tárgyává vált, így a Catholic Answers végül néhány nap után kiadott egy közleményt arról, hogy Justin atya mostantól csak simán Justin. A szervezet ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy ez nem laicizálás, mivel az algoritmus sosem volt igazi pap.

Justin így jelenleg laikusként tájékoztat a katolikus hitről, de ezt a munkát sem tarthatja meg sokáig, a Catholic Answers ugyanis az ígéret szerint napokon belül előáll egy teljesen új karakterrel az algoritmushoz, aki egy teológusként jelenik majd meg a felhasználók előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.