Hirdetés

Az Nvidia szerint az RTX videokártyától lesz prémium egy AI PC



|

A zöld csapat is benevez a mesterséges intelligenciás képességek körüli hardveres versengésbe.

Hirdetés

Már a januárban lezajlott CES 2024 is egyértelművé tette, hogy az idei év az úgynevezett AI PC-k jegyében fog telni, amely alatt normál esetben mesterséges intelligenciára épülő műveletek helyi futtatására alkalmas neurális feldolgozóegységgel (NPU) rendelkező számítógépeket szokás érteni.

Az új láz jegyében az Intel és az AMD aktuális processzorai már erre alkalmas hardverrel hasítanak, az AI PC pedig egyfajta magasabb minőséget képviselni akaró hívószóvá lett a marketingesek eszköztárában. Most viszont az Nvidia is szót kér magának, azt állítva, hogy aki mesterséges intelligenciával szeretne dolgozni, annak valójában egy RTX kártyára van szüksége.

Hirdetés

Egy kínai weboldal, a BenchLife.info beszámolója alapján ugyanis a zöldek nemrég tartottak egy előadást, amelynek az volt a központi mondanivalója, hogy a nagy teljesítményű, alacsony késleltetési idővel dolgozó AI PC-khez egy GeForce RTX videokártya a legjobb választás, ami a nagyobb számítási teljesítmény miatt látványosan lepipálja a normál, NPU-val szerelt processzora épülő konfigurációkat.

Az ennek illusztrálására szolgáló dia állítása szerint az RTX-alapú "Premium AI PC-k" jóval nagyobb, akár 100-1300+ TOPS (tera operations per second) teljesítményt is nyújthatnak, mint az 10-45 TOPS-ra belőtt NPU-alapú gépek, s így minden területen jobb teljesítményre képesek a fotószerkesztéstől a képek és videók generálásán át a 3D-s zajmentesítésig.

A hab a tortán pedig az, hogy az RTX GPU-val hasító AI PC-k a játékokat is jobban futtatják, olyan mesterséges intelligencián alapuló funkciók támogatásával, mint a felskálázás, a képkocka-generálás vagy az AI-alapú nem-játékos karakterek (NPC). Egy másik dián az Nvidia azzal is eldicsekedett, hogy az RTX hardverekhez kiterjedt szoftveres- és fejlesztői eszköztár áll rendelkezésre, és hogy a platform már most több mint 100 millió felhasználóval rendelkezik.

Az üzenet tehát lényegében annyi, hogy GeForce nélkül nincs komolyan vehető AI PC, aki pedig ilyen hardverrel dolgozik, az egy prémium megoldást tudhat magáénak. Persze nem meglepő, hogy a zöld csapat így pozicionálja a termékeit, hiszen az Nvidia piacvezető a kimondottan a mesterséges intelligenciás műveletekhez kifejlesztett grafikus gyorsítók területén, amivel adja magát a az ötlet, hogy a lakossági videokártyák marketingjébe is becsatornázzanak valamicskét ebből.

Hogy az Nvidia miként képzeli el az RTX-szel hajtott otthoni AI PC-ket, arról talán a június 4. és 7. között megrendezésre kerülő Computexen is hallunk majd egy s mást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.